ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Suvi-Tuuli-myssy ja -lierihattu

 

Nimensä tämä myssy sai osittain langasta ja osittain sen käyttötarkoituksesta: myssyn tarkoitus on suojata korvia tuulelta, kesälläkin.

Esillä on kaksi versiota myssystä: vihreä on perusohjeen mukainen ja siinä on kiinnityshihnoina neulottu nauha (i-cord), punaiseen on tehty lieri ja kiinnityshihnat on virkattu. Tätä hattua on helppo muunnella ja koristella mielen mukaan.

Lanka ja langan menekki

Novita Suvi 50 g (100 % puuvilla, 120 m/50 g), vihreä tai punainen (lierihattuun voi mennä hieman yli kerä, minulla jäi vain 7 metriä jäljelle kerästä).

Neuletiheys

21 s ja 28 krs sileää neuletta 3,5 mm puikoilla = 10 cm

Puikot

Lyhyet pyöröpuikot 3 mm tai käsialan mukaan
Lyhyet pyörö- ja sukkapuikot 3,5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

ohutta kuminauhaa
yksi silmukkamerkki
3 mm virkkuukoukku

Koko

6-12 kk lapselle, valmiin myssyn päänympärys 43/45 cm

Mallineuleet

Helmineule pyöröneuleessa
1.krs: *1 o, 1 n*, toista *-*, 2. krs: *1 n, 1 o*, toista *-*

2-s-kavennus
Koukkaa kaksi silmukkaa vasemmalta puikolta oikealle samalla tavalla kuin neuloisit ne oikein yhteen, mutta jätä odottamaan. Neulo seuraava silmukka vasemmalta puikolla oikein ja nosta odottamassa olleet silmukat juuri neulotun yli. Silmukkamäärä vähenee 2 silmukkan verran.

Ohje

Kypärämyssy

Luo 100 s ohuemmille puikoille ja neulo helmineuletta 5 krs. Jos haluat, voit merkitä kerroksen alkukohdan (= keskelle taakse). Vaihda työhön paksummat puikot ja neulo 1 kerros sileää.

Aloita korvalaput. Neulo 18 s keskitakamerkistä ja tee 2-s-kavennus. Toinen kavennus tehdään, kun puikolla on 21 s ennen silmukkamerkkiä. Toista kavennukset joka 2. kerros 3 kertaa (= 84 s jäljellä). Neulo jokaisella kavennuskerralla silmukkamerkin jälkeen yksi silmukka vähemmän ennen kavennusta eli 17 s ennen kavennusta jne.

Neulo sileää, kunnes koko työn korkeus on 9 cm (älä mittaa korvalapun kohdalta). Päälakikavennukset asettuvat takasauman molemmille puolille yhtä kauas. Aloita päälakikavennukset seuraavasti:

1. päälakikavennuskrs: Neulo 9 s kerroksen alusta, 2-s-kavennus, 18 s, 2-s-kavennus, 18 s, 2-s-kavennus, 18 s, 2-s-kavennus, 9 s. Jokaisella uudella kavennuskerroksella kavennusten väliin tulee aina 2 s vähemmän kuin edellisellä.

Huom. Vaihda pyöröpuikko sukkapuikkoihin sopivassa kohdassa.

Toista kavennuskerroksia ensin 2 kertaa joka 3. kerros ja sitten joka 2. kerros, kunnes jäljellä on enää 4 s. Lopuksi katkaise lanka, pujota jäljellä olevien silmukoiden läpi, kiristä ja päättele nurjalle puolelle.

Lisää mieleiset kiinnitysnauhat korvaläppiin. Alla on ohje neulotun nauhan tekemiseen (i-cord). Voit myös virkata nauhan tai käyttää sopivaa nyöriä tai nauhaa.

I-cord

Luo 3 s sukkapuikolle ja neulo kaikki silmukat oikein. Liu'uta silmukat puikot toiseen päähän ja neulo uudelleen oikein. Jatka liu'uttamista ja neulomista, kunnes nauha on halutun pituinen (esim. 20-25 cm)

Virkattu nauha

Virkkaa ketjusilmukoita n. 25 cm, käänny takaisin ja virkkaa kerros kiinteitä silmukoita ketjusilmukoiden takalenkkiin siten, että ensimmäinen kiintosilmukka tulee toiseen ketjusilmukkaan koukusta lukien.

Lieri

Silmukoiden poimiminen vaatii kärsivällisyyttä, sillä ne poimitaan suoraan jo neulotusta kypärästä. Näppärä apulainen on virkkuukoukku tai pyöröpuikko, jonka toisessa päässä on koukku. Lieri tulee kypärän etuosassa lähelle reunaa, n. 3. sileään kerrokseen helmineuleen yläpuolelle. Korvaläppien kohdalla lieri kulkee ylimmän kavennuksen päältä ja takana n. 13. sileällä kerrokselta.

Vinkki: Kun poimit silmukoita, voi olla hankala hahmoittaa mistä ne pitäisi poimia. Tällöin voit harsia avuksi apulangan.

Silmukoiden poimiminen

Kypärämyssy otetaan käteen niin, että päälaki on neulojaan päin. Aloituslangan pää jää työn oikealle puolelle. Virkkuukoukku viedään neulotun silmukan toisen reunan läpi (ks. kuvat) ja lanka vedetään koukulla lenkin alitse ja nostetaan 3,5 mm -puikolle. Seuraava poiminta tehdään seuraavan neulotun silmukan samasta laidasta kuin edellisessäkin eli väliin jää yksi silmukan reuna (ks kuvat). Poimi näin 84 s.

Lierin neulominen

1. krs: 3 s oikein, langankierto, * 6 s oikein, langankierto*, toista *-*, loput 3 s neulotaan oikein
2.-3. krs: kaikki s oikein
4. krs: 2 s oikein, * langankierto, 3 s oikein, langankierto, 4 s oikein*, toista *-*, loput 2 s neulotaan oikein
5.-6. krs: kaikki s oikein
7. krs: *langankierto, 9 s oikein*, toista *-* kerroksen loppuun
8.-9. krs: kaikki s oikein
10. krs: neulo 2 s nurin, lisää yksi silmukka poimimalla edellisen kerroksen silmukoiden välistä lanka ja neulomalla se kiertäen nurin, *neulo 4 s nurin, lisää yksi silmukka kuten edellä*, toista *-*, lopuksi vielä 2 s nurin
11. krs eli päättelykerros: Päättely tehdään oikein neulomalla: neulo 2 s oikein, vedä ensin neulottu silmukka myöhemmin neulotun yli, *neulo 1 s oikein, vedä ensi neulottu silmukka myöhemmin neulotun yli*, toista *-*, katkaise lanka ja vedä jäljelle jääneen silmukan läpi.

Kuminauhakiristys

Puuvilla antaa helposti periksi ja hattu voi menettää istuvuutensa kovassa käytössä. Muoto palautuu ainakin osittain pesussa. Halutessasi voit pujoittaa ohutta kuminauhaa myssyn alareunan helmineuleeseen.

 

Ohje ja kuvat:
MinnaR

Lisää MinnaR:stä

-

Ohjeet

Anne Linna:
Esther-kassi

Heli Suhonen:
Fifi-sukat

Kristel Nyberg:
Haruha-sukat ja -kämmekkäät

Tiina Väätäinen:
Havaianas Tabi

Tea Siili:
Kylykaverit

Lotta Breyer:
Lainesukat

Kristel Nyberg:
Lemmikki-neuletakki

Distant Knitter:
Mutkitellen-sukat

Elina Aro:
Polysemia-
kämmekkäät

Eeva Saviranta:
Pörhö-kesälaukku

Distant Knitter:
Ragdoll-lierihattu

Mirja:
Silmäpakosäärystimet

Niina Hakkarainen:
Sneaker-sukkaset

MinnaR:
Suvi-Tuuli-myssy ja -lierihattu

Anne h:
Viini-Jussi

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.