ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Silmäpakosäärystimet

 

Silmäpako II, toistaiseksi viimeinen osa.

Silmäpakosarjaan kuuluvat aiemmin esiteltyjen hihojen lisäksi myös säärystimet. Hihojen tapaan myös silmäpakosäärystimet ovat aavistuksen ylipitkät ja jatkuvat nilkasta jalkaterän päälle tulevalla osalla, joka on pysyy paikallaan jalan alla olevan kiinnitysnauhan avulla.

Lanka ja langan menekki

Novita Tennesee (100% merseroitu puuvilla, 100 g = n. 214 m), 200 g, musta (099)

Neuletiheys

22 s ja 29 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 3 mm tai käsialan mukaan
Virkkuukoukku, 3,5 mm

Muut tarvikkeet

Kaksi ommeltavaa nepparia jalkapohjan alle tulevan nauhan kiinnittämiseen

Koko

Säärystimen pituus yläreunasta nilkkaan 45 cm, ympärysmitta yläreunassa 32 cm, ympärysmitta nilkassa 20 cm.
Ympärysmitta on mitattu vähän venytetystä joustimesta, tarvittaessa säärystin toki joustaa suuremmankin ympärysmitan sääreen.

 

Ohje

Ohje on kirjoitettu oikeakätiselle neulojalle. Kerroksen vaihtumiskohta on takana pohkeen keskellä.

Vasen

Luo 72 s ja jaa silmukat neljälle puikolle (4 x 18 s). Neulo suljettuna neuleena 2 oikein, 2 nurin ‑joustinneuletta 20 krs (n. 7 cm). Neulo *6 oikein, 2 nurin* ja toista *_* vielä 5 kertaa. Neulo nyt 14 oikein, 2 nurin ja vielä kerran 6 oikein, 2 nurin (toivoakseni olet nyt olet 4. ja 1. puikon välissä). 3. puikon loppupuolelta 4. puikon keskelle muodostuu (alussa 14 s leveä) ns. kuviokaitale. Neuleen edetessä tee kuviokaitaleeseen sinne tänne silmäpakoja alla olevan ohjeen mukaan. Neulo jatkossa muualla oikea silmukka oikein ja nurja nurin.

Kun työn pituus on 24 cm ja olet 1. puikon alussa, neulo 4 oikein, ylivetokavennus, 2 nurin, neulo 5 mallikertaa ja kuviokaitale ilman kavennuksia ja viimeinen mallikerta 4 oikein, ylivetokavennus, 2 nurin. Neulo 2 krs ilman kavennuksia. Neulo muuten ilman kavennuksia, mutta toiseen mallikertaan kavennus kuten edellä ja kuiviokaitaleeseen 12 oikein, ylivetokavennus, 2 nurin. Neulo 2 krs ilman kavennuksia. Neulo muuten ilman kavennuksia, mutta 3. mallikertaan ylivetokavennus kuten edellä ja kuiviokaitaleeseen 4 oikein, ylivetokavennus, 7 oikein, 2 nurin. Neulo 2 krs ilman kavennuksia. Neulo ylivetokavennukset 4. ja 6. mallikertaan. Neulo 2 krs ilman kavennuksia. Neulo ylivetokavennus 5. mallikertaan (työhön jää 63 s).

Neulo 2 krs ilman kavennuksia. Neulo 3 oikein, ylivetokavennus, 2 nurin, neulo 5 mallikertaa ja kuviokaitale ilman kavennuksia ja viimeinen mallikerta 3 oikein, ylivetokavennus, 2 nurin. Neulo 2 krs ilman kavennuksia. Neulo muuten ilman kavennuksia, mutta toiseen mallikertaan kavennus kuten edellä ja kuiviokaitaleeseen 10 oikein, ylivetokavennus, 2 nurin. Neulo 2 krs ilman kavennuksia. Neulo muuten ilman kavennuksia, mutta 3. mallikertaan ylivetokavennus kuten edellä ja kuiviokaitaleeseen 3 oikein, ylivetokavennus, 6 oikein, 2 nurin. Neulo 2 krs ilman kavennuksia. Neulo ylivetokavennukset 4. ja 6. mallikertaan. Neulo 2 krs ilman kavennuksia. Neulo ylivetokavennus 5. mallikertaan (työhön jää 54 s).

Neulo oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin ilman kavennuksia kunnes säärystimen pituus on 45 cm. Jaa neule ensimmäisen ja neljännen puikon välissä tasoksi, ts. kun olet neljännen puikon lopussa käännä työ ja jatka neulomista nurjalta puolelta. Päättele ensimmäisellä nurjalla puolella neulottavalla kerroksella 2 ensimmäistä silmukkaa (oikealla puolella nurjia silmukoita). Neulo tasona oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin ilman kavennuksia 7 krs:n ajan.

Neulo sitten ylivetokavennukset oikein neulottujen pystyraitojen vasempaan reunaan ja kuviokaitaleeseen kuten aiemmissa kavennusjaksoissa, mutta neulo kavennuskerrosten väliin 3 krs ilman kavennuksia, jotta kavennukset tulevat oikean puolen kerroksiin.

Kun tasona neulottavan osan pituus on 7 cm, kavenna työn ensimmäinen ja viimeinen silmukka joka 4. krs 4 kertaa. Neulo lopuilla 35 s:lla vielä 4 krs ja päättele silmukat.

Oikea

Neulo kuten vasen, mutta tee kuviokaitale 1. puikon keskeltä 2. puikon keskivaiheille ja kavennukset aina oikein neulotun pystyraidan etureunaan neulomalla kaksi silmukkaa oikein yhteen.

Silmäpako

Kavenna 1 s valitsemallasi tavalla ja ota langankierto puikolle. Seuraavilla kerroksilla neulo langankierto normaalisti oikein. Kun olet neulonut riittävän määrän kerroksia ja olet kohdassa, jossa langankiertoon neulottu silmukka on ensimmäisenä vasemmalla puikolla, pudota silmukka vasemmalta puikolta (ole tarkkana, ettet pudota väärää silmukkaa, jottei silmukka purkaudu alkuun asti). Ota langan kierto puikolle pudotetun silmukan tilalle ja neulo se jatkossa normaalisti oikein. Voit tehdä silmäpakoja myös muutaman silmukan levyisinä. Kannaattaa kuitenkin muistaa, että silmäpako on jonkin verran leveämpi kuin normaali silmukka.

Viimeistely

Virkkaa tasona neulotun osan ympäri 85 kiinteää silmukkaa (25 ks osan sivuihin ja 35 ks päähän) 2 krs ajan. Virkkaa sitten osan sisäreunaan (vasemman säärystimen oikea reuna ja oikean säärystimen vasen reuna) kappaleen päähän 20 ketjusilmukkaa (kiinnitysnauha). Käänny 1 kjs:lla ja virkkaa ks kuhunkin kjs:aan ja neulotun osan päässä oleviin ks:ihin (yht. 55 ks). Virkkaa vielä kaksi kerrosta kiinteitä silmukoita osan päähän ja kiinnitysnauhaan. Katkaise lanka.

Päättele langan päät. Ompele nepparit paikoilleen: toinen puoli nepparista jalkapohjan alle tulevan kiinnitysnauhan päähän oikealle puolella ja toinen puoli jalan päälle tulevan osan nurjalle puolelle.
Venytä silmäpakoja ja kiristä silmäpaon viereisiä silmukoita tarvittaessa. Voit pujottaa säärystimen yläreunaan kapean kuminauhan, jos reuna tuntuu löysältä.

Vinkkejä

Epäsäännöllisten silmäpakojen sijaan voit neuloa kuviokaitaleeseen tiheyteen sopivan pitsi- tai pintaneuleen. Voit myös koristella kuviokaitaleen viimeistelyvaiheessa vaikka värikkäällä kirjailulla, helmillä tai paljeteilla käyttötarkoituksen mukaan.

 

Ohje ja kuvat: Mirja

Lisää Mirjasta

-

Ohjeet

Anne Linna:
Esther-kassi

Heli Suhonen:
Fifi-sukat

Kristel Nyberg:
Haruha-sukat ja -kämmekkäät

Tiina Väätäinen:
Havaianas Tabi

Tea Siili:
Kylykaverit

Lotta Breyer:
Lainesukat

Kristel Nyberg:
Lemmikki-neuletakki

Distant Knitter:
Mutkitellen-sukat

Elina Aro:
Polysemia-
kämmekkäät

Eeva Saviranta:
Pörhö-kesälaukku

Distant Knitter:
Ragdoll-lierihattu

Mirja:
Silmäpakosäärystimet

Niina Hakkarainen:
Sneaker-sukkaset

MinnaR:
Suvi-Tuuli-myssy ja -lierihattu

Anne h:
Viini-Juss

 

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.