ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Kymmenen faktaa neulomisesta

 

Fakta 1

Kun astronautti Neil Armstrong astui kuun pinnalle 21. heinäkuuta 1969, hänellä oli avaruuspuvun sisällä jalassaan vaimonsa Janetin neulomat sinipunavalkoiset villasukat.

Fakta 2

Uusi-Seelanti on yrittänyt lanseerata omaa versiotaan Pamplonan härkäjuoksusta huokutellakseen lisää turisteja maahan. Jo useana vuonna on Gisbornen kaupungin pääkadulle laskettu lauma raivostuneita lampaita, joita paikalliset ovat sitten juosseet karkuun. Tapahtuma ei ole kerännyt kovin suurta yleisöä, sillä lampaat leppyvät turhan nopeasti.

Fakta 3

Stetsonhattu, jota Chuck Norris käytti TV-sarjassa Walker, Texas Ranger on hänen itsensä neuloma ja huovuttama. Chuck Norris on tehnyt omat neulepuikkonsa adamantiumista. Hampaillaan. Tšernobylin ydinvoimalan neljäs reaktori suli yrittäessään tuottaa tarpeeksi kuumaa vettä Chuck Norrisin hatun huovuttamiseen. Tämän jälkeen Chuck Norris iski nyrkillään merenpohjaan Atlantin valtameressä sijaitsevassa mannerlaattojen liittymäkohdassa aiheuttaen valtaisan laavapurkauksen. Atlantin valtameri alkoi kiehua ja Chuck Norris sai huovutettua hattunsa.

Fakta 4

Vastoin yleistä luuloa lammas on uintikykyinen. Lammas ei kuitenkaan ui mielellään, koska sen raajat soveltuvat huonosti uimiseen ja villa on painavaa kastuessaan. Giorgio Armanin suunnittelema tekokuituinen lampaan uimapuku ei ollut menestys eikä Giorgio Armani puhu siitä mielellään.

Fakta 5

Alfred Hitchcock suunnitteli 1970-luvun puolivälissä Linnut-elokuvalleen jatko-osaa nimeltä Lampaat. Hän ei kuitenkaan saanut rahoitusta elokuvalleen, koska Hollywood-tuottajien mielestä ajatus ihmisten kimppuun hyökkäävistä lammaslaumoista oli typerä. Katkeroitunut Hitchcock lopettikin pian elokuvien tekemisen kokonaan. Uhrilampaat-elokuvassa oleva Clarice Starlingin kertoma lapsuuden lammaskokemus on itse asiassa peräisin Alfred Hitchcockin filmaamattoman Lampaat-elokuvan käsikirjoituksesta ja sen piti olla Hitchcockin elokuvan käännekohta.

Fakta 6

Napoleon Bonabarte piti kättään takkinsa sisällä voidakseen raapia itseään. Joséphinen hänelle antama villainen aluspaita nimittäin kutitti Napoleonia. Tämä oli todellinen syy heidän avioeroonsa.

Fakta 7

Uudessa-Seelannissa on 40 miljoonaa lammasta, mutta vain 4 miljoonaa ihmistä. Lammas tuottaa n. 5 kg villaa vuodessa, joten jokaista Uuden-Seelannin asukasta kohden tuotetaan 50 kg villaa vuodessa. Uusi-Seelanti onkin ongelmissa, koska joka paikka on täynnä sitä kirottua villaa ja maan pelätäänkin uppoavan kasaantuvan villan painosta n. 20 vuoden kuluessa.

Fakta 8

Jedioppilaan on rakennettava oma lasermiekka sekä neulottava oma jedikaapunsa itse kerimästään Banthan villasta. Sithin mustien lordien kaavut ovat tekokuitua, mikä on hieman epäkäytännöllistä, sillä tulenarka tekokuitu hulmahtaa liekkeihin heti kun sitä vähän sohaisee lasermiekalla.

Fakta 9

Elokuvassa The Revenge of the Ghost Ninja Assassin 3 – Ninja Swords of Death salamurhaajaninja käyttää pyöröpuikkoja aseenaan murhatessaan Shaolin-temppelin päämunkin. Lopputaistelussa Jackie Chanin esittämä sankari potkaisee häntä kohti heitetyn virkkuukoukun ilmasta salamurhaajaninjan silmien väliin ja kostaa näin mestarinsa kuoleman. Elokuvaa on levitetty länsimaissa myös nimillä Jackie Chan's Police Ninja Story 6 – First Strike, Project A Part III: Operation Sheep sekä Legend of the Drunken Knitting Master’s Fist of Fury. Kiinalaisen piraattiversion nimi on Crazy Funny Ninja Sheep Adventure Party!

Fakta 10

Afrikasta löydetyt 150 000 vuotta vanhat luiset neulepuikot ovat aiheuttaneet valtaisan kiistan tiedemiesten parissa. Yleisesti hyväksytyn teorian mukaan neulomisen keksiminen mahdollisti nykyihmisen levittäytymisen jääkautiseen Eurooppaan, koska ihmiset voivat valmistaa lämpimiä vaatteita. Kilpailevan teorian mukaan nykyihminen keksi neulomisen jälkeen villahousut ja oli sitten pakotettu vaeltamaan viileään pohjoiseen, koska villahousut ovat täysin väärä asuste savannilla.

 

Teksti:
Jussi Katajala

Lisää Jussista

 

Artikkelit

Marjut Katajala:
Aurinkoista neulekesää

Mrs. Esmeralda:
Neulehoroskooppi

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.