Ulla 01/17

Sarka

Sarka tarkoittaa kaistaletta, suikaletta tai palstaa. Epäsymmetrisen Sarka-huivin pintaneule tuo mieleen vasta auratun pellon, ja huivin puoliskot ovat kuin kaksi eri suuntiin aurattua peltosarkaa.

Lanka ja langan menekki

Viking of Norway Nordlys (75 % villaa, 25 % nailonia; 100 g / 350 m), 200 g oranssin ja vihreän kirjavaa (934)
Mallihuiviin lankaa kului noin 150 g.

Neuletiheys

Noin 19 s ja 32 krs pintaneuletta muotoiltuna ja pingotettuna = 10 cm

Huivissa neuletiheydellä ei ole suurta merkitystä, voit käyttää työhön hyvin eri paksuisia lankoja. Valitse selvästi langan suosituspuikkoja paksummat puikot.

Puikot

Pyöröpuikot, 3,5 mm tai käsialan mukaan

Koko

Kuvatun huivin pituus noin 180 cm ja leveys korkeimmalta kohdalta noin 47 cm.

Ohje

Epäsymmetrinen huivi neulotaan kahdessa osassa: ensimmäinen osa neulotaan kulmasta alkaen lisäten toisessa reunassa joka neljännellä kerroksella. Toinen osa muotoillaan lyhennetyin kerroksin lisäten työn vastakkaisessa reunassa joka toisella kerroksella. Huivin korkein kohta ei osu aivan keskikohtaan, vaan ensimmäinen osio on hieman lyhennetyin kerroksin neulottua osiota pidempi.

Käytetty erityislyhenne: k & k = kiedo ja käännä. Nosta seuraava s neulomatta, tuo työn lanka puikkojen välistä takaa eteen, palauta nostettu silmukka takaisin vasemmalle puikolle ja käännä työ. Työn lanka kiertää silmukan juuren ympäri. Huom! Kun neulot silmukan, johon on aiemmalla kerroksella tehty k & k, neulo silmukka ja sen juurta kiertävä lankalenkki oikein yhteen.

Pintaneule:
1. krs (oikean puolen krs): neulo oikein.
2. krs (nurjan puolen krs): neulo oikein.
3. krs: neulo oikein.
4. krs: neulo 2 s o. Neulo sitten nurin, kunnes krs:lla on jäljellä 2 s, neulo 2 s o.

Huivin ensimmäinen osa

Luo 3 s. Neulo aina oikein seuraavasti:
1. krs (oikean puolen krs): oikein.
2. krs (nurjan puolen krs): oikein.
3. krs: neulo oikein, kunnes krs:lla on jäljellä 2 s, lisää 1 s ottamalla langankierto kiertäen puikolle, neulo 2 o.
4. krs: oikein.
Aloita sitten pintaneule alussa olevan ohjeen mukaan. Jatka samalla vasemman reunan lisäyksiä seuraavasti: *Neulo pintaneuleen 1. ja 2. krs ilman lisäyksiä. 3. krs:lla neulo o, kunnes jäljellä on 2 s. Lisää 1 s ottamalla langankierto kiertäen puikolle, neulo 2 s o. Neulo 4. krs:lla 2 s o, neulo n, kunnes krs:lla on jäljellä 2 s, neulo 2 o.*

Toista *—*, kunnes työssä on 83 s, kunnes huivin ensimmäinen puolisko on haluamasi mittainen (ota huomioon, että työ venyy viimeistellessä), tai kunnes käytettävissä olevasta langasta on hieman yli puolet jäljellä, ja olet viimeksi neulonut pintaneuleen 4. krs:n.

Huivin toinen osa

Aloita huivin toisen reunan muotoilu lyhennetyin kerroksin.

1. krs: neulo 3 o, k & k.
2. krs: neulo 1 o, lisää 1 s ottamalla langankierto kiertäen puikolle, neulo 2 o.
3. krs: neulo 5 o, k & k.
4. krs: neulo 3 n, lisää 1 s ottamalla langankierto kiertäen puikolle, neulo 2 o.

Jatka pintaneuletta ja oikean reunan lisäyksiä seuraavasti: *Neulo 1. krs:lla o, kunnes olet neulonut edellisellä oikean puolen krs:lla kiedotun s:n, k & k. Neulo 2. krs:lla o, kunnes krs:lla on jäljellä 2 s, ota langankierto kiertäen puikolle, neulo 2 o. Neulo 3. krs:lla o, kunnes olet neulonut edellisellä oikean puolen krs:lla kiedotun s:n, k & k. Neulo 4. krs:lla n, kunnes krs:lla on jäljellä 2 s, ota langankierto kiertäen puikolle, neulo 2 o.*

Kun olet tehnyt k & k toiseksi viimeiseen jäljellä olevaan silmukkaan aloita päättelyreunan aina oikein -neule. Neulo seuraava nurjan puolen krs o ilman lisäystä ja seuraava oikean puolen krs o kunnes olet neulonut edellisellä oikean puolen krs:lla kiedotun s:n o, k & k. Jatka vielä 2 krs o ja päätä sitten kaikki s:t kerralla hyvin löysästi. Tarvittaessa neulo viimeinen krs ja tee päättely reilusti työn puikkoja suuremmilla puikoilla.

Viimeistely

Kastele huivi läpikotaisin. Purista sitten ylimääräinen vesi pois ja muotoile kostea työ mittoihinsa tasoon kuivumaan. Huivin ensimmäistä puoliskoa kannattaa venyttää enemmän leveyssuunnassa ja toista enemmän pituussuunnassa. Tässä vaiheessa voit halutessasi toisaalta myös korostaa epäsymmetristä vaikutelmaa ja muotoilla huivin toisen puoliskon päättelyreunan kaarevaksi.

Kun työ on kuivunut, päättele langanpäät.

Teksti ja kuvat

Kristel Nyberg

Lisää Kristelistä

Langan tarjosi

Ulla 01/17 - Ohjeet

Karoliina Härkönen-Clive:
Simmut

Kristel Nyberg:
Sarka

Minna Ranta:
Komeettalapaset

Minna Ranta:
Komeettapipo

Pia Tuononen:
Viuhkat

Eeva Turkka:
Tiinalle

Vi0let:
Fossiili

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.