Ulla 01/16

Oh! You pretty things

Kun pakkaset kiristyivät, tuli yhtäkkiä tarve kaulurille. Halusin aivan peruspötkön, joka ei olisi täysin ihonmyötäinen, muttei kuitenkaan mikään tuubihuivi. Kaivelin lankalaatikoitani inspiroivan langan toivossa ja päädyin lopulta jämälankalaatikolleni, josta löytyi kymmenen ihanan pehmoista sukkavahvuista jämäpalloa. Pyöritellessäni raidoitusta mielessäni muistin hyllystä löytyvät 12-sivuiset nopat... ja siitä se ajatus sitten lähti! Noppien heitto oli niin addiktoivaa, että kauluri valmistui alle viikossa, kun aina halusi ”vielä yhden raidan”.

Oh! You pretty things -kauluri sai lopulta nimensä lähtötilanteesta: söpöt pienet lankapallerot ja ihan vain sisustuselementeiksi hankitut pienet nopat pääsivät hyötykäyttöön. Oh! You pretty things on ylistys niille kaikkein ihanimmille jämäkerille, joita hautoo lankavarastossa, koska haluaa vielä käyttää niitä johonkin. Ja ihan pikkuisen myös David Bowielle – hyvää matkaa tähtiin. <3

Lanka ja langan menekki

Fingering-vahvuinen lanka (100 g / 400 m), yhteensä n. 110 g, kymmenen eri väriä. Ohjeessa käytettyjen jämäkerien koko oli 7–36 g.

Kaulurissa on käytetty seuraavia lankoja:
Keesi Industries Ultrasock
Kraft Hand-dyed BFL Sock
Lanitium Ex Machina Merino Sock Twist
Yarngrimoire BFL Supersock
Yarngrimoire Supersock

Neuletiheys

28 s ja 40 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikot 60 cm, 3 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

2 kpl 12-sivuisia noppia väriraitojen arpomista varten, mielellään eriväriset Kynä ja paperia

Koko

Valmiin kaulurin ympärys on n. 60 cm ja korkeus n. 45 cm.

Ohje

Ennen kuin aloitat

Valitse väri, jolla neulot resorit kaulurin päihin. Arvo langoille silmäluvut 2–11 esimerkiksi noppaa käyttäen. (Silmäluvut 1 ja 12 on varattu muuhun.) Listaa paperille, millä silmäluvulla valitset kunkin langan neulottavaksi. Lopuksi valitse, kumpi nopista kertoo käytettävän värin ja kumpi kerrosten lukumäärän. Voit toki myös käyttää vain yhtä noppaa, jota heität kahdesti aina raitojen välissä.Itse valitsin kaulurin reunoihin langan, jota minulla oli eniten. Varmuuden vuoksi vielä punnitsin kerän resorin jälkeen, jotta näin kuinka paljon siihen kuluisi lankaa.

Luo 160 silmukkaa, yhdistä suljetuksi neuleeksi varoen neuleen kiertymistä. Neulo 10 kerrosta 2 o, 2 n -joustinneuletta. Neulo joustinvärillä vielä 2 krs sileää oikeaa.

Heitä noppia.
Värinopan silmäluku väliltä 2–11 määrittää värin. Kerrosnopan silmäluku määrittää raidan kerrosten määrän.

Jos värinopan silmäluvuksi tulee 1 tai 12, tehdään raitoja. Raidat määritellään seuraavasti:
Samalla heitolla saatu kerrosnopan silmäluku määrittää raidoituksen. Jos kerrosnopan silmäluku on väliltä 1–6, se määrittää raitojen kerrosten määrän. Jos silmäluku on väliltä 7–12, tehdään raitoja yhteensä silmälukujen mukainen määrä.

Heitä noppia uudelleen.
Värinoppa määrittää, millä värillä raidat tehdään, ja kerrosnoppa kertoo joko raitojen yhteislukumäärän (jos edellisellä heitolla silmäluku 1–6) tai raitojen kerrosten määrän (jos edellisellä heitolla 7–12). Jos heität molemmilla heitoilla kerrosnopalla silmäluvun väliltä 7–12, heitä uusiksi, kunnes luku on väliltä 1–6. Raidat tehdään aina yhdessä edellisen raidan värin kanssa.

Kuvan tilanteessa olen neulonut yhden kerroksen mittaisen raidan keltavihreällä, ja sitten heittänyt nopilla luvut 12 ja 3. Siis kolmen kerroksen raitaa, seuraavalla heitolla sain luvut 5 ja 8, mikä tarkoittaa, että teen toisella vihreällä ja yhteensä 8 raitaa. Siis 4 kolmen kerroksen raitaa kummallakin vihreällä.

Itse päättelin langanpäät raitoja tehdessä Dropsin videon mukaisesti (itse kiersin aina sekä edellisen, että uuden raidan langat molemmat yhtä aikaa aina raidan ensimmäisellä kerroksella).

Mikäli jokin lanka loppuu kesken raidan, heitä värinoppaa uudestaan ja neulo raita loppuun sen määräämällä värillä. Merkitse loppunut lanka listaan ja heitä sitä osoittavan silmäluvun tullessa noppaa uudelleen.

Mikäli heität värinopalla saman silmäluvun kaksi kertaa peräkkäin, voit valita, teetkö samalla värillä vielä lisää, vai heitätkö värinoppaa uusiksi. Itse heitin aina uusiksi, ettei tulisi liian pitkiä raitoja.

Jatka nopanheittoa ja raitoja, kunnes työ on n. 42 cm pitkä aloitusreunasta mitaten. Neulo sitten kaksi kerrosta sileää oikeaa ja 10 kerrosta 2 o, 2n -joustinneuletta samalla värillä kuin aloitusjoustimessa. Päättele löyhästi.

Viimeistely

Päättele langanpäät, kylvetä valmis neule villapesuaineen kera ja asettele kuivumaan.

Vinkkejä

Kaulurin voi vaihtoehtoisesti tehdä myös esimerkiksi viidellä värillä, tällöin käytin itse kolmea 6-sivuista noppaa, joista yksi erilainen oli väreille ja kaksi muuta kerrosten lukumäärälle. Silmäluvulla 6 raidoitettiin, ja kerrosnoppien silmäluvuista pienempi oli tällöin raitojen kerrosmäärä, ja isompi raitojen yhteismäärä.

Jos et omista tai halua ostaa noppia ohjetta varten, löytyy esimerkiksi älypuhelimille erilaisia noppasovelluksia. Itse käytin ainakin iPhonelle saatavaa Simple Dice Roller -ohjelmaa (ilmainen), jolla pystyi valitsemaan nopan silmäluvun, noppien määrän ja värin. Ohjelma antoi nopille numerot, joiden välillä voi sitten päättää, kumpi on aina kerrosnoppa ja kumpi värinoppa. Myös esim. random.org-sivustolle voi määrittää luvut esimerkiksi 1–12 ja käyttää sitä ”noppana”.

Teksti

Maria Saarinen

Lisää Mariasta

Kuvat

S.L.

Ulla 01/16 - Ohjeet

Johanna Halonen:
Saniaispipo

Karoliina Härkönen-Clive:
Tukkajumala

Satu Kivikangas:
Anja

Lina Knits:
All the way home

Maija Koskinen:
Neidonkyynelpipo

Maria Saarinen:
Oh you pretty things

Eeva Turkka:
Talviaurinko

Tiina Väätäinen:
Kinos

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.