Manuela

BC Garnin Manu oli rakkautta ensi silmäyksellä: lanka on ihanan paksua ja pehmeää. Ikävä kyllä lompakkoni ei täysin käsittänyt langan ihanuutta, mutta onneksi Titityyn Tiina riensi apuun.

Langat oli tietenkin käytettävä viimeiseen senttiin saakka, joten päädyin kokeilemaan, kuinka huivikauluksisen takin saisi neulottua ylhäältä alas. Yritin pitää takin yksinkertaisena ja antaa langan puhua puolestaan, mutta aivan ilman palmikkoa en selvinnyt tälläkään kertaa.

Lanka ja langan menekki

BC Garn Manu (100 % baby alpacaa; 100 g / 100 m), 1 000 g vaaleanpunaista

Huom! Lanka riitti niin, että päättelyn jälkeen sitä oli jäljellä 10 cm. Jos haluat olla varma siitä, että lanka riittää, osta yksi vyyhti enemmän tai neulo takki hieman lyhyemmäksi.

Neuletiheys

11 s ja 17 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikko, 9 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

(Silmukkamerkkejä)
Jämälankaa, silmukanlepuuttajia tai vastaavia odottamaan jätettäviä silmukoita varten
Isohko solki kiinnitystä varten

Koko

M-L

Neuleen vartalonympärys: 116 cm
Neuleen pituus: 110 cm
Hihan sisäpituus: 45 cm

Mallineuleet

Kahden kerroksen helmineule (parillinen määrä silmukoita)
1. ja 2. krs: *1 o, 1 n*, toista *-* kerroksen loppuun
3. ja 4. krs: *1 n, 1 o*, toista *-* kerroksen loppuun

Ohje

Neulo takki kauluksesta alaspäin: neulo ensin kauluksen niskan taakse tuleva osa, sen jälkeen etu- ja takakappaleet ja hihojen alku normaalin ylhäältä alas neulottavan raglanpaidan tapaan ja lopuksi hihat ja etu- ja takakappaleet loppuun.

Kaulus

Aloita takki neulomalla niskan taakse tuleva suorakaiteen muotoinen osa. Periaate on sama kuin monissa niskasta aloitettavista kolmiohuiveissa.

Luo 22 silmukkaa väliaikaisella aloituksella (Ulla 03/06) ja neulo kahden kerroksen helmineuletta. Kun kappale on noin 39 cm pitkä ja olet neulonut kaikki mallineuleen neljä kerrosta, älä käännä työtä, vaan jatka poimimalla kappaleen pitkästä reunasta 36 s. Pura sen jälkeen väliaikainen aloitus ja poimi vielä aloituksen 22 s puikolle. Silmukoita on nyt 80.

Yläosa

Neulo 21 s kahden kerroksen helmineuletta ja sen jälkeen nurjaa, kunnes jäljellä on 21 silmukkaa. Neulo niillä kahden kerroksen helmineuletta. (Reunuksesta siirtyy 1 s etukappaleeseen.)

Jaa silmukat seuraavasti etu- ja takakappaleita ja hihoja varten ja tee ensimmäiset lisäykset:

 • neulo 21 s kahden kerroksen helmineuletta, 1 o (etukappale)
 • lisää 1 s
 • neulo 8 o (hiha)
 • lisää 1 s
 • neulo 20 o (takakappale)
 • lisää 1 s
 • neulo 8 o (hiha)
 • lisää 1 s
 • neulo 1 o ja 21 s kahden kerroksen helmineuletta (etukappale).

Silmukoita on nyt 84. Merkitse lisätty silmukka halutessasi silmukkamerkeillä. Tee jatkossa raglanlisäykset lisätyn silmukan molemmin puolin.

Vinkki:
Lisää silmukka nostamalla silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulomalla se kiertäen. Symmetristen lisäysten ohjeet ovat englanniksi Knitting Helpin sivuilla (M1R ja M1L).

Jatka kappaleen 21 ensimmäisellä ja viimeisellä silmukalla kahden kerroksen helmineuletta, neulo muilla silmukoilla sileää ja etukappaleissa palmikot kaavioiden mukaan. Huomaa, että helmineuleen mallikerta alkaa nyt neuleen nurjalla puolella.

Aloita seuraavalla oikealla kerroksella raglanlisäykset edellisellä oikealla kerroksella lisättyjen silmukoiden molemmin puolin:

 • neulo 21 s kahden kerroksen helmineuletta, 1 o,
 • lisää 1 s, 1 o, lisää 1 s
 • 8 o,
 • lisää 1 s, 1 o, lisää 1 s
 • 20 o,
 • lisää 1 s, 1 o, lisää 1 s
 • 8 o,
 • lisää 1 s, 1 o, lisää 1 s
 • 1 o, 21 s kahden kerroksen helmineuletta

Aloita samalla etukappaleissa palmikoita edeltävä mallineule kaavioiden 1 a ja 1 b mukaan. Kaavioihin on merkitty myös raglanlisäykset selvyyden vuoksi.

Tee raglanlisäykset yhteensä 15 kertaa. Silmukoita on 204.

Jaa kappale hihoja ja vartalo-osaa varten.

Vartalo-osa

Poimi/siirrä pyöröpuikolle 38 s etukappaletta varten, luo 3 s kädentien kohdalle, jätä hihan 38 s odottamaan esim. apulangalle, silmukanlepuuttajalle tai toiselle pyöröpuikolle, poimi puikolle takakappaleen 52 s, luo 3 s kädentien kohdalle, jätä hihan 38 s odottamaan ja poimi loput silmukat toista etukappaletta varten.

Neulo kerroksen alussa ja lopussa eli etukappaleiden reunoissa 21 s kahden kerroksen helmineuletta ja palmikkoa kuten tähänkin saakka ja muuten sileää.

Neulo 8 kerrosta. Aloita sen jälkeen kavennukset. Ensimmäiset kavennukset sijoittuvat 38 silmukan päähän neuleen reunasta kädentielle lisättyjen silmukoiden kohdalle. Kavenna joka 6. kerros kummankin kädentien kohdalla 2 s: nosta 2 s oikein neulomatta, neulo 1 o, vedä neulomatta nostetut s:t neulotun s:n yli. Toista kavennukset yhteensä neljä kertaa.

Neulo 5 krs ja aloita sen jälkeen lisäykset samassa kohdassa kuin teit kavennukset. Ensimmäiset lisätyt silmukat tulevat reunasta laskien 36. silmukan eli kavennuskohdan keskimmäisen silmukan molemmin puolin. Lisää 1 s keskisilmukan molemmin puolin joka 6. kerros (nosta silmukoiden välinen lankalenkki puikolle ja neulo se kiertäen kuten raglanlisäyksiä tehdessäsi). Tee lisäykset yhteensä 12 kertaa.

Kun neule on 98 cm pitkä, neulo helmaan kahden kerroksen helmineuletta. Neulo helmineuletta n. 12 cm tai kunnes neule on 110 cm pitkä tai kunnes lankaa on jäljellä sopivasti päättelyä varten.

Hihat

Poimi pyöröpuikolle 38 s ja luo kerroksen vaihtumiskohtaan kohdalle 3 s lisää tai poimi 3 s vartalo-osaan lisättyjen silmukoiden kohdalta. Jatka sileää pyöröneuleena, kunnes hihan sisäpituus on 21 cm. Kavenna kerroksen vaihtumiskohdassa 2 s (nosta 2 s oikein neulomatta, neulo 1 o, vedä neulomatta nostetut s:t neulotun s:n yli), neulo 5 krs, kavenna uudelleen 2 s, neulo 5 krs ja neulo sitten 2 s oikein yhteen. Jatka sileää.

Kun hihan sisäpituus on 32 cm, aloita kahden kerroksen helmineule. Neulo kahden kerroksen helmineuletta 16 krs tai kunnes hihan sisäpituus on 45 cm.

Viimeistely

Kostuta työ kevyesti ja pingota se mittoihinsa. Anna kuivua.

Kaaviot

Kaaviot 1a ja 1b

Palmikko

Vinkkejä

Jos haluat leveämmän kauluksen, luo aluksi enemmän silmukoita.

Teksti ja kuvat

Marjut Katajala
ensimmäinen kuva Jussi Katajala

Lisää Marjutista

Langan tarjosi

Ulla 01/10 - Ohjeet

Taina Anttila:
Manteli

Taija Elo:
Mittatilauspolvarit

Niina Hakkarainen:
Silver screen

Suvi Heikkilä:
Armas

Marjut Katajala:
Manuela

Marjut Katajala:
Mariliis

Kirsikka:
Leon

Johanna Koski:
Papyrus

Marjukka Lampo:
Iris

Lilia Mankki:
Vanamo

Nna:
Tähtikala

Lotta Palonen:
Basilika

Riikka R.:
Usva

TiiQ:
Kiertoradalla

TiiQ:
Tähtilatva I ja II

Laura Uusitalo:
Oulanka

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.