ARTIKKELIT OHJEET ARKISTO ULLAKKO INFO ULLABLOG

Onteloneule

 

Ohje ja kuvat:
Eeva Saviranta

Lisää Eevasta

-

Artikkelit ja neuvot

Niina Hakkarainen:
Palmikkoja ilman apupuikkoa

Marjut Katajala:
Ulla uudistuu

Jussi Katajala:
Tarkastuskäynti

Marjut Katajala:
Magic loop

Katja Kvintus:
Novitan kevätlangoissa farkkusävyjä ja eksoottisia uutuuksia

Puputsi:
Lankakauppasuunnistuksen peruseet - lankakauppavinkkejä Tukholmasta

Tuulia Salmela:
Neuleen yhden kerroksen korjaaminen

Eeva Saviranta:
Ensimmäisiä askelia neulekuvaukseen

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Onteloneule on erinomaisen lämmin ja pehmeä neuletyyppi. Valmis neulos on yleensä molemmilta puolilta sileää neuletta, mutta on mahdollista neuloa myös yksinkertaisia nurjilla silmukoilla neulottavia kuvioita. Onteloneuleen mahdollisuudet ovatkin nimenomaan kirjoneulekuvioissa.

Ontelopintaan voidaan suunnitella suuria väripintoja välittämättä esimerkiksi langanjuoksuista tai kerien lukumääristä, mikäli pitäydytään tavanomaisessa kahdessa värissä.

Silmukoiden luominen

Helpoin tapa luoda riittävä määrä silmukoita ja saada samalla sopivan pituinen aloitusreuna on luoda silmukat kerralla molemmilla neuleessa käytössä olevilla langoilla. Jos neuleen leveys on 10 silmukkaa, tarvitaan luotuja silmukoita 20. Kun silmukat luodaan käyttäen molempia lankoja yhdessä, syntyy myös jokaista silmukkaa luodessa kaksi silmukkaa.

Neulominen

Onteloneuleessa joka toinen silmukka on etupuolen silmukka ja joka toinen takapuolen silmukka. Etupuoli on onteloneuleessa aina neulojaa kohti oleva puoli toisin kuin tavallisessa sileässä neuleessa.

Aloita neulominen neulomalla ensimmäinen etupuolen silmukka oikein etupuolen värillä. Pidä molemmat langat työn takana.

Neulo seuraava silmukka nurin eri langalla kuin äskeinen silmukka. Pidä molemmat langat neulottavan silmukan etupuolella.

Kun olet neulonut kokonaisen kerroksen, käänny ja aloita taas ensimmäisenä neuleen etupuolen silmukalla, joka on puikolla etummaisena. Neulo silmukka oikein.

Jos neuleessa on kuvioita, jotka on toteutettu kirjoneulemaisesti värin vaihdolla, neulo värinvaihtokohdassa etupuolen silmukka eri värillä ja toisen puolen silmukka sen vastakkaisella värillä. Mallitilkussa värit ovat vihreä ja sininen, värinvaihtokohdan jälkeen neulotaan etupuolella sinisellä ja takana vihreällä, kun ennen värinvaihtokohtaa neulottiin päinvastoin.

Pintasuunnittelu

Onteloneuleeseen sopivat monenlaiset kuviot, sekä toistuvat että epäsäännölliset. Useimmat kirjoneulekuviot on mahdollista toteuttaa ontelopintana. Ongelmallisia voivat olla kuviot, jotka muodostuvat enimmäkseen pienistä kuviopinnoista.

Neulepinnassa on hyvä olla vinoja värinvaihtokohtia, sillä ne sitovat eri puolet toisiinsa paremmin kuin pelkät pystysuorat värinvaihdot. Käytännössä kuitenkin esimerkiksi patalapussa toimivat hyvin 5*5 silmukkaa olevat ruudut, koska ne ovat kapeita ja neule näin pysyy hyvin yhdessä.

Onteloneuleen pintaan voi lisätä nurjia silmukoita, jolloin neulotaan etupuolen silmukka nurin ja takapuolen silmukka oikein.

Päättely

Onteloneuleen voi päätellä useammalla eri tavalla. Eräs helppo tapa päätellä neule on neuloa molemmilla langoilla yhdessä kerralla kaksi peräkkäistä silmukkaa ja päätellä työ näillä kaksinkertaisilla silmukoilla ylivetokavennuksin. Näin neuleeseen syntyy umpinainen yläreuna, jonka pituus vastaa hyvin luontireunan pituutta.

Ulkoreunat

Käytössä olevat kaksi lankaa kannattaa kiertää toisiinsa ulkoreunassa, ellei erikseen suunnittele huolittelevansa reunoja. Jos lankoja ei kierrä toisiinsa eikä reunassa ole esimerkiksi pientä ruudutusta, eivät neuleen reunat pysy yhdessä itsestään. Onteloneule ei kuitenkaan käperry samalla tavalla kuin pelkkä sileä neulepinta.