Ulla 02/14

Heel & toe

Miksi ihmeessä tehdä sukat, joista puuttuvat varpaat ja kantapää? Ainakin tanssija sekä joogan, pilateksen ja muiden kehonhallintalajien ystävä keksii tällaisille sukille käyttöä. Ne ovat mainiot tanssitreeneissä niin paljaassa jalassa kuin tanssitossujen päällä lisälämmittiminä. Pilateksessa ja joogassa on tarpeen saada varpailla napakka tuntuma lattiasta, mutta paljain jaloin vilu saattaa iskeä.

Tässä kolme eri muunnelmaa kantapäättömistä ja varpaattomista tanssi/jooga/pilatessukista: yksinkertainen perussukka, valepalmikolla koristeltu sekä pitsinen. Malli neulotaan varpaiden suunnasta ylöspäin, mutta ohjeen lopussa on vinkit mallin neulomiseksi varresta alaspäin. Varren ja terän mittaa on helppo säädellä omien mieltymysten mukaan. Jos esimerkiksi haluaa käyttää sukkia tanssitossujen tai tanssikenkien päällä, jalan alle tuleva osa kannattaa neuloa lyhyemmäksi kuin paljaissa jaloissa pidettävissä sukissa.

Lanka ja langan menekki

Novita Nalle (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 260 m), 100 g vaaleanpunaista (051)
tai
Novita Wool (100 % villaa; 50 g / 135 m), 50–100 g valkoista (010)

Malliin sopii paitsi keskipaksu sukkalanka (esim. Novita Nalle ja vastaavat), myös kokovillalanka tai vaikkapa alpakkalanka, sillä sukka ei ole niin altis kulumiselle kuin terälliset ja kantapäälliset sukat.

Mallisukkien langat ja langanmenekit

Vaaleanpunaiset perussukat: Novita Nalle, vaaleanpunainen (051), 46 g (110 m)
Harmaat perussukat: vanha Novita Nalle Colori, harmaa (864), 40 g (105 m) (huom.! neulottu ylhäältä alas)
Vaaleanvioletit valepalmikkosukat: vanhaa vauvalankaa (100 % akryyliä), 33 g (140 m)
Tummanvioletit valepalmikkosukat: vanha Novita Wool (100 % merinovillaa), 42 g (115 m)
Valkoiset varrettomat pitsisukat: Novita Wool (100 % villaa), valkoinen (010), 29 g (80 m)
Vaaleanpunaiset pitkävartiset pitsisukat: Novita Nalle, vaaleanpunainen (051), 58 g (150 m)

Neuletiheys

28–30 s ja 34–36 krs 3 o 1 n -joustinneuletta kevyesti venytettynä = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 3 mm tai käsialan mukaan (tai pyöröpuikko, jos käytät magic loop -tekniikkaa)

Muut tarvikkeet

Halutessasi silmukkamerkki kerroksen vaihtumiskohtaan ja toinen jalkapöydän ja -pohjan mallineuleiden rajalle

Koko

Naiselle, mallisukissa kengännumero 36–37,5. Sukan pituutta on helppo säädellä.

Mallineuleet

Resori

3 o takareunasta, 1 n

Perussukka

3 o, 1 n

Valepalmikko

Valepalmikon voi helposti neuloa ilman palmikkopuikkoa, sillä vain yksi silmukka kääntyy palmikon yli.

1. krs: neulo 3. s oikein puikon edestä, mutta pidä 1. ja 2. s puikolla. Neulo 1. s oikein, päästä puikolta, neulo 2. s oikein, päästä 2. ja 3. s puikolta. Neulo 1 s nurin.
2.–5. krs: 3 o 1 n.

Pitsineule

Pitsineuleen langankierrot ja kavennukset tehdään parittomilla kerroksilla. Parilliset kerrokset neulotaan toistamalla 3 o 1 n.

1. krs: Langankierto, ylivetokavennus, 1 o, 1 n.
3. krs: 1 o, lk, ylivetokavennus, 1 n.
5. krs: 1 o, 2 o yhteen, lk, 1 n.
7. krs: 2 o yhteen, lk, 1 o, 1 n.

Huom: pitsineuleen mallikertaan on myös kaavio.

Ohje

Jalkaterä

Luo 56 s, yhdistä pyöröneuleeksi. Neulo 6 krs 3 o, 1 n -joustinneuletta, neulo oikeat silmukat kiertäen takareunasta. Jaa silmukat puikoille siten, että neulot 28 s:lla jalkapohjaa ja 28 s:lla jalkapöytää.

Huom: jatka joustimen jälkeen sukan päällä valitsemaasi mallineuletta varsijoustimeen saakka, kerrokselle mahtuu 7 mallikertaa.

Neulo jalkapohjan puolella 3 o, 1 n -joustinta n. 6,5–8 cm (kokonaismitta n. 8–10 cm). Neulo jalkapohjan puolella 6 krs oikeat silmukat kiertäen takareunasta. Päättele jalkapohjan 28 s normaalisti ylivetopäättelyllä (neulo 1 s, vedä edellinen s neulotun yli). Jalkapohjan valmis mitta on n. 10–12 cm.

Varsi, perussukat ja valepalmikkosukat

Seuraavalla kerroksella luo neuloen 28 s pääteltyjen tilalle. Neulo ensimmäisellä kerroksella sukan takaosan silmukoilla normaalisti 3 o, 1 n -joustinneuletta. Älä kierrä oikeita silmukoita, jotta aloituksesta ei tule liian tiukka. Neulo sitten sukan takaosan silmukoilla 3 o takareunasta, 1 n -joustinneuletta 5 kerroksen ajan. Tämän jälkeen jatka takaosassa normaalisti 3 o, 1 n -joustinta, kunnes sukan varsi on n. 2–4 cm haluttua valmista pituutta lyhyempi. Valepalmikkomallissa tee viimeiseksi kerros, jossa mallineuleen silmukka kääntyy palmikon yli.

Varsi, pitsisukat

Seuraavalla kerroksella luo neuloen 28 s pääteltyjen tilalle. Neulo sukan takaosan silmukoilla normaalisti 3 o, 1 n -joustinneuletta viiden kerroksen ajan. Älä kierrä oikeita silmukoita, jotta aloituksesta ei tule liian tiukka. Tämän jälkeen neulo mallineuletta myös varren takaosan silmukoilla, kunnes sukan varsi on n. 2–4 cm haluttua valmista pituutta lyhyempi. Neulo viimeisenä 3 o, 1 n -kerros.

Varren resori ja päättely

Neulo 3 o takareunasta, 1 n -joustinneuletta kaikilla silmukoilla 6–12 krs. Päättele silmukat neulomalla *1 o, älä tiputa silmukkaa puikolta, neulo 2 s takareunoista yhteen*, toista *-* kunnes kaikki silmukat on päätelty.

Viimeistely

Päättele lopuksi langanpäät. Kostuta ja anna kuivua muotoonsa.

Kaaviot

Pitsineule

Vinkkejä

Sukat voi neuloa myös varresta alaspäin. Päättele tällöin varren takaosan silmukat neulomalla *1 o, älä tiputa silmukkaa puikolta, neulo 2 s takareunoista yhteen*. Uudet silmukat voi luoda silmuillen, sillä jalkapohjan alle tulevat silmukat voivat olla tiukempia kuin kantapään yläpuolelle jäävät.

Sukkien terän ja varren pituutta on helppo säätää mittojen ja käyttötarkoituksen mukaan. Sukkamalli on mitoitettu kokoon n. 36–38 siten, että sukka ulottuu päkiän alle. Valkoiset pitsiset mallisukat on tehty varrettomina, uusien silmukoiden luomisen jälkeen on neulottu sukan takaosassa 4 kerrosta 3 o takareunasta, 1 n -joustinta ja etupuolella on jatkettu pitsineuletta loppuun asti. Vaaleanpunaiset pitsisukat on toteutettu pitemmällä varrella.

Jos kaipaa lähinnä nilkanlämmittimiä, ohjetta voi soveltaa lyhytvartisiin säärystimiin neulomalla lyhyen jalan alle jäävän osan ja jatkamalla vartta n. 15 cm:n mittaiseksi.

Teksti ja kuvat

Inka Vilén

Lisää Inkasta

Ulla 02/14 - Ohjeet

Johanna Halonen:
Rihmankiertymiä

Suvi Heikkilä:
Daga

Tintti Hohti:
Kin-Kinnas

Senja Jarva:
Extra long tribute

Kristel Nyberg:
Virpi

Eeva Saviranta:
Sointu

Eeva Saviranta:
Teeruusu

Sari Suvanto:
Vibes

Inka Vilén
Heel & toe

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.