Ulla

Teresa-sukat

 

Ohje ja kuvat:
Kaarina Lindqvist

Lisää Kaarinasta

-

Ohjeet

Meri Markus:
Blomma-myssy

Katja Kvintus:
Dalecarlica-mekko

Distant Knitter:
Eveliinit-sukat

Tuula:
Fifipussukka ja myssy

Kristel Nyberg:
Itämetsä-poncho

Marjut Katajala:
Jäätelökesä-paita

Pia Tuononen:
Kaarna-neuletakki

Kristel Nyberg:
Kesäheinä-paita

Tiina Kovalaine:
Kiritys-pipo

Juulia:
Kissamainen pipo

Pia Tuononen:
Kruunupipo

Anni Laine:
Kärhö-slipari

Sari Åström:
Lehmus-huivi

Marja Venäläinen:
Lehtiköynnös-sukat

Tuulia Salmela:
Leskenlehti-neuletakki

Katja Kvintus:
Minttumaari-huivi

Satu Ruokamo:
Oo-korusetti

Distant Knitter:
Pitkät Mutkitellen -sukat

Distant Knitter:
Pyy pivossa -sormikkaat

Pia Tuononen:
Reseda-liivi


 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

kuvaTämän mallin tarina alkaa Gedifra Cotton Socks Color-langasta. Lanka suorastaan vaati päästä sukiksi ja halusin neulosta, joka sopisi juuri tähän pätkävärjättyyn lankaan.

Mallia tehdessäni huomasin, että langassani on elämän, uskon ja ilon värit. Värit veivät ajatukseni juhlasta (violetti) surun (harmahtava) kautta valoon ja takaisin. Kuvio antaa väreille aallot, jotka ovat myös elämän virrassa. Kuviosta löydät lisäksi ristiaallokon, joka joskus sattuu jokaisen meidän kohdalle.

Nimen sukille antoi Äiti Teresa, jonka elämänkertaa katselin samalla, kun neuloin näitä sukkia. Hänen elämässään oli kaikkea tätä ja silti hänelle tärkeintä oli rakkaus, hymy ja usko, juuri nuo asiat, joita sukan värit symboloivat minulle.
Näin sukat syntyivät ja saivat nimensä.

Lanka ja langan menekki

Gedifra Cotton Socks Color 100 g = noin 420 m, muutkin sukkalangat käyvät.
Lankaa kului noin 70 g.

Puikot

2,5 mm sukkapuikot tai käsialan mukaan

Neuletiheys

30 s ja 42 krs sileää neuletta = 10 cm

Mallineule

Ks. kaaviot ohjeen lopusta

Koko

Sukka on neulottu kokoon 40 – 42, koko vaihtelee langan venyvyyden mukaan.

 

Ohje

Voit aloittaa sukan neulomisen joko varresta tai varpaista. Minä aloitin varpaista.

Luo aluksi kahdeksan silmukkaa. Nosta silmukoiden välistä seitsemän silmukkaa: toisella puikolla on nyt kahdeksan silmukkaa ja toisella seitsemän, yhteensä 15 silmukkaa. Jaa silmukat neljälle puikolle, neljännelle puikolle yksi silmukka vähemmän. Jos muutat silmukkamäärää, huomaa, että silmukoita on oltava kolmella jaollinen määrä.

Aloita kärjen levennykset. Lisää 1 silmukka ensimmäisen ja kolmannen puikon alussa ja toisen ja neljännen puikon lopussa, kunnes silmukoita on yhteensä 31 (8 - 8 - 8 - 7). Jatka lisäyksiä joka toisella kerroksella, kunnes silmukoita on 63 (16 - 16- 16 - 15).

Aloita kuvioneule lisäysten jälkeen.

  • 1.krs: n, *2o, 1 n*, toista *-* vielä kaksi kertaa; neulo mallineuletta toisella ja kolmannella puikolla.
  • 4. krs: 1 n, * neulo seuraavat kolmas silmukka ensin takapuolelta ja toinen silmukka sen jälkeen, 1 n, neulo kuudes silmukka puikon etupuolelta ja sen jälkeen viides silmukka, 1 n*, jatka näin 3. puikko loppuun.
  • 4.-6. krs: kuten kerrokset 1-3.
  • 7. kerros 1 n, *neulo kolmas silmukka puikon edestä ja sen jälkeen toinen s, 1 n, neulo kuudes s puikon takaa oikein ja sen jälkeen viides s, 1 n*, toista *-* 3. puikon loppuun.

Jatka, kunnes terä on riittävän pitkä ja pääset kantapään kohtaan.

Kantapää

Neulo kantapää vahvistettuna niin, että nostat nurjalla puolella joka toisen silmukan neulomatta. Neulo oikealla puolella jokainen nurjalla neulottu silmukka kiertäen oikein.

TeresatNosta toisella nurjan puolen kerroksella myös joka toinen silmukka neulomatta, tällä kertaa oikealla puolella kiertäen neulottu silmukka. Jatka, kunnes kantapää on sopivan kokoinen, mallisukassa 31 krs.

Käännä kantapää. Jaa silmukat kolmeen osaan. Neulo mallineuletta toisen kolmanneksen toiseksi viimeiseen silmukkaan saakka, neulo 2 yhteen, 1 o. Käännä työ ja neulo yhden kolmanneksen verran, 2 yhteen, 1 n. Käännä työ ja jatka kavennuksia, kunnes jäljellä on keskimmäinen kolmannes silmukoista.

Poimi kantapään sivuista silmukat ja neulo ne kiertäen, jotta saumasta tulee siisti. Jatka mallikuviota toisella ja kolmannella puikolla. Kavenna samalla ylimääräiset silmukat pois, jotta varressa on taas alkuperäinen määrä silmukoita.

Varsi

Neulo varressa koko ajan mallineuletta. Jos jossain kohdassa kaksi samanlaista riviä tulee vierekkäin, helpointa on kohdistaa se puikkojen 1 ja 4 liittymäkohtaan.

Neulo varsi halutun mittaiseksi. Päättele normaalisti.

Kaaviot

Teresan mallineule

Teresa mallineule

Kantapää

Teresa kanta