Ulla

Reseda-pitsiliivi

 

Ohje ja kuvat:
Pia Tuononen

Lisää Piasta

-

Ohjeet

Meri Markus:
Blomma-myssy

Katja Kvintus:
Dalecarlica-mekko

Distant Knitter:
Eveliinit-sukat

Tuula:
Fifipussukka ja myssy

Kristel Nyberg:
Itämetsä-poncho

Marjut Katajala:
Jäätelökesä-paita

Pia Tuononen:
Kaarna-neuletakki

Kristel Nyberg:
Kesäheinä-paita

Tiina Kovalaine:
Kiritys-pipo

Juulia:
Kissamainen pipo

Pia Tuononen:
Kruunupipo

Anni Laine:
Kärhö-slipari

Sari Åström:
Lehmus-huivi

Marja Venäläinen:
Lehtiköynnös-sukat

Tuulia Salmela:
Leskenlehti-neuletakki

Katja Kvintus:
Minttumaari-huivi

Satu Ruokamo:
Oo-korusetti

Distant Knitter:
Pitkät Mutkitellen -sukat

Distant Knitter:
Pyy pivossa -sormikkaat

Kaarina Lindqvist:
Teresa-sukat

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Reseda-liiviTämä pitsiliivi syntyi yksinkertaisesti siten, että halusin neuloa kesäksi jonkun kivan liivin itselleni, mutten löytänyt mistään mieluista tai itselleni sopivaa neuleohjetta. Piti siis suunnitella se itse!

Tämän liivin mallineule on helposti opittava, mutta todella näyttävä pitsikuvio, joka muodostaa keveän ja kesäisen neulepinnan.

Liivin kiinnityksen voit valita itsellesi sopivaksi: valmista nyöri, ja kiinnitä liivi edestä sillä, tai kiinnitä nyöri löyhemmin, jotta nyörin muodostama ristikkokuvio näkyy paremmin tai jätä nyöri kokonaan pois ja pidä liiviä auki. Voit myös ommella liiviin napit tai kiinnittää siihen vain yhden napin. Vaihtoehtoja on monia ja niitä voi vaihdella reikärivin ansiosta jo liivin valmistuttuakin.

Lanka ja langan menekki

Novita Jasmin, vaaleanvihreä, 300 g

Puikot

3,5 mm suorat puikot sekä lyhyt pyöröpuikko

Neuletiheys

20 s ja 24 krs sileää neuletta = 10 cm

Mallineule

Ks. kaavio ohjeen lopusta

Koko

M: valmiin neuleen vartalonympärys n. 100 cm, pituus olalta helmaan n. 54 cm.

Suuremman koon saat helposti lisäämällä esimerkiksi yhden mallikerran neuleen leveyteen tai valitsemalla vaikka jonkun hieman paksumman langan ja puikot.

 

Ohje

Takakappale

ResedaLuo 82 silmukkaa ja neulo 1 kerros oikein (np). Aloita sen jälkeen mallineule kaaviosta 1 ja toista sitä 9 kertaa (9 x 10 krs) , jolloin olet kainalokavennusten kohdalla.

Neulo ädentien kavennukset kaavion 2 ohjeen mukaan ja jatka samalla mallineuleen neulomista. Kaavio 2 selventää sitä, miten mallineule muuttuu hieman reunassa kavennusten takia.

Kun olet neulonut kädentien kavennukset, neulo vielä kaavion 1 mukaan, kunnes kädentien korkeus on noin 20 cm (tässä kädentien kavennuksen alkamisen jälkeen on neulottu kaavion 1 mukaisesti 5 kertaa).

Kun olet neulomassa 6. kertaa, ja olet kaavion kerroksella 5, neulo 24 keskimmäistä silmukkaa aina oikein ja jatka edelleen olan silmukoilla mallineuletta. Neulo kerrokselle 8 saakka näin, neulo vielä 1 kerros nurin (np) ja päätä kaikki silmukat seuraavalla kerroksella.

Oikea etukappale

Luo 45 silmukkaa ja neulo 1 kerros oikein (np). Aloita sen jälkeen mallineule kaavion 1 mukaan kuten takakappaleessa. Neulo lisäksi etureunaan ainaoikein -kaitale: aloita etukappale 3 oikealla silmukalla ja jatka kaavion 1 mukaan kerros loppuun.

Neulo lisäksi ainaoikein-kaitaleeseen joka 4. kerros pieni reikä langankierrolla eli aloita joka 4. kerros näin: 1 s oikein, 2 s oikein yhteen, langankierto. Tee sama reikärivi vasemmassa etukappaleessa näin: kun jäljellä on 3 silmukkaa, neulo: langankierto, ylivetokavennus, 1 s oikein. Jatka pääntien reikärivejä vielä pääntien viistotuksen aikanakin, vaikka niitä ei ole kaavioon 3 merkittykään.

Jatka näin kädenteihin saakka ja tee siellä samanlaiset kavennukset kuin takakappaleessa (kaavio 2). Aloita kädentiekavennusten kanssa samalla kerroksella pääntien viistotus kaavion 3 mukaan. Kaaviossa on sekä oikea että vasen pääntie kuvattuna. Kaaviossa 3 on vain oikean puolen kerrokset, neulo nurjalla mallineuleen mukaan.

Kun olet neulonut kaavion 3 loppuun asti, päätä silmukat.

Vasen etukappale

Neulo oikean peilikuvaksi, katso kainalokavennukset kaaviosta 2 ja pääntien viistotus kaaviosta 3.

ResedaViimeistely

Kastele kappaleet ja pingota nuppineuloilla sopivalle alustalle kuivumaan. Ompele olka- ja sivusaumat.

Poimi molemmilta kädenteiltä lyhyelle pyöröpuikolle 70 s ja neulo 1 kerros oikein ja 1 kerros nurin. Päätä silmukat, älä kiristä liikaa pääteltäessä.

Valmista nyöri: neulo i-cord-nyöriä 3 silmukalla n. 120 cm tai virkkaa ketjusilmukoita tai solmeile vastaava nyöri sormin.

Pujota nyöri etukappaleiden reikiin niin että muodostuu rastimainen kuvio. Älä pujota nyöriä jokaisesta reiästä vaan niin että "rasteja" muodostuu 5-6 kpl. Solmi nyöri lopuksi rusetille.

Kaaviot

Reseda kaavio 1

Reseda kaavio 2

Reseda kaavio 3

Reseda selite