Ulla 03/11

Pallo

Neulottuani vuoden aikana kyllästymiseen asti sukkia kaipasin jotakin vaihtelua neuletöihini. Aloin miettiä, mitä muuta hauskaa neulomalla voisi tehdä, ja miten saisin käytettyä koko ajan kertyviä pieniä jämälankakeriä. Löysin netin neuleblogeista hiuspanta- ja kaulakoruohjeita, ja keksin, että myös korvakorut voisi tehdä neulomalla. Mieleeni hahmottui kuva pienistä neulotuista palloista. Innostuin ideasta ja koetin etsiä ohjeita korvakorujen tekemiseen, mutta yllätyksekseni sellaisia ei ollut oikein missään. Niinpä jouduin lopulta kehittelemään ohjeen itse. Tuloksena ovat nämä Pallo-korvakorut.

Lanka ja langan menekki

Novita Rose Mohair (65 % akryylia, 35 % mohairia; 50 g / 190 m), pieni kerän loppu

Mikä tahansa suurin piirtein saman paksuinen lanka käy. Jos käytät kovin ohutta tai paksua lankaa, voit joutua muuttamaan ohjeen silmukkamääriä, jotta saa samankokoiset Pallot.

Neuletiheys

20 s sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 3 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Virkkuukoukku
Puuvillavanua ja korvakorukoukkuja

Ohje

Luo puikolle 4 silmukkaa.

Lisäykset:
1. krs (op): Neulo ensimmäinen ja viimeinen silmukka ensin taka- ja sitten etureunastaan (= 6 s).
2. krs (np): Neulo kaikki silmukat nurin.
3. krs: Kuten 1. krs (= 8 s).
4. krs: Kuten 2. krs.
5. krs: Kuten 1. krs (= 10 s).
6. krs: Kuten 2. krs.

Kavennukset:
7. krs (op): Neulo 2 o yht, neulo kunnes jäljellä on 2 s, 2 o yht (= 8 s).
8.krs (np): Neulo kaikki silmukat nurin.
9. krs: Kuten 7. krs (= 6 s).
10. krs: Kuten 8. krs.
11. krs: Kuten 7. krs (= 4 s).
12. krs: Kuten 8. krs.

Päättele silmukat.

Taita neulelappu niin että lyhyet päädyt ovat vastakkain. Ota aloituslanganpää ja silmukoi sillä virkkuukoukkua käyttäen toinen sivu umpeen. Aloita kapeasta päästä ja lopeta leveään. Toisessa päässä vedä lanka työn nurjalle puolelle ja yritä samalla vetää kulma mahdollisimman pyöreäksi.

Vedä sitten lanka työn oikealle puolelle suunnilleen keskeltä neuleen toista puolikasta. Tämä on kohta, johon koukku lopuksi kiinnitetään, joten katso, mistä kohdasta haluat pallon ripustaa.

Ota sitten neuleen toinen langanpää ja kiinnitä sillä virkkuukoukkua käyttäen lapun lyhyet reunat yhteen. Täytä sen jälkeen pallon sisus vanulla melko tiukasti, jotta muoto pysyy, mutta ei kuitenkaan niin että täyte alkaa näkyä neuleen alta. Sulje pallon viimeinen reuna. Tee se samoin kuin ensimmäinen sivu ja vedä lopuksi lanka pallon sisältä läpi samasta kohtaa, missä ensimmäinen langanpää jo on. Kiristä kulma samalla pyöreäksi.

Riiputa nyt palloa langoista niin että lyhyet reunat eli saumakohta on takana ja edessä näkyy siisti neule. Voit muotoilla palloa sormilla ja siirtää langanpäitä, jos ripustuskohta ei ole mielestäsi oikea. Pujota sen jälkeen langat korvakorukoukun silmukkaan ristikkäin, vastakkaisilta puolilta. Vedä sitten vielä kerran molemmat langat virkkuukoukulla pallon sisään samasta kohtaa kuin ne on vedetty ulos ja ulos seuraavasta silmukasta koukun takana. Tarkista, että ripustuslenkki on sopivalla kireydellä ja tee umpisolmu. Lopuksi katkaise langat ja piilota niiden päät pallon sisään.

Tee toinen korvakoru samalla tavalla.

Teksti ja kuvat

Salla Remes

Lisää Sallasta

Ulla 01/12 - Ohjeet

Mia Heikkinen:
Icey

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kiira

Emma Karvonen:
Neidonkyynel

Johanna Koski:
Antti

KristaK:
Karelin

Peltopeikko:
Rauha

Salla Remes:
Kevät

Salla Remes:
Pallo

Raiku Räsänen:
Charlotta ensimmäinen

Mira Saarentaus:
Nöpö

Eeva Saviranta:
A. Aalto

Eeva Saviranta:
Aaltoset

Eeva Saviranta:
Lissu

Eeva Saviranta:
Viluvarpaan nukitetut tossut

Tiina T.:
Jääprinsessa

Laura Uusitalo:
R/V Aranda

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.