ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Langan korvaaminen toisella

 

Nykyisinä nettisurffailun aikoina käy usein niin, että jostain löytyy ohje, jossa käytettyä lankaa ei saa mistään tai ohjeen lanka on niin kallista, että neuleen tekeminen ajaisi syömään tarjoushernekeittoa ja näkkileipää seuraavan kahden kuukauden ajan. Masentavaa, eikö totta? Ei kannata huolestua, sillä useimmiten neuleen voi tehdä toisesta langasta!

Kaikenkattavaa opasta lankojen korvaamiseen tuskin pystyy kirjoittamaan, koska maailma on pullollaan lankoja ja niiden yhdistelmiä on lukemattomia. Tässä kuitenkin muutamia neuvoja tueksi korvikelangan etsimiseen.

Pyri mahdollisimman lähelle alkuperäistä

Helpointa langan korvaaminen on, jos korvaat langan suunnilleen samanlaisella. Neulesuunnittelijansa on syynsä siihen, miksi hän on valinnut juuri tietyn materiaalin neuleeseensa.

Eikö mikä tahansa samanpaksuinen lanka sitten käy?

Ei välttämättä. Kun etsit korvikelankaa, tutki seuraavia asioita:

1) Mikä on korvikelangan koostumus?

Villalangan voi korvata hyvin toisella villa- tai villasekoitelangalla, samoin puuvillan voi korvata toisella puuvilla- tai puuvillasekoitelangalla ja mohairin mohairilla. Puuvillan voi myös usein korvata villalla, mutta toisinpäin se ei välttämättä onnistu - tähän palataan myöhemmin tässä jutussa.

2) Miltä korvikelanka tuntuu? Näyttääkö se samalta kuin ohjeen lanka? Millaista neulepinta on?

Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, näyttääkö lanka samalta, esim. langan kierteisyydellä voi usein olla merkitystä: esim. hyvin tiukkakierteiset villalangat sopivat toisenlaisiin neuleisiin ja neulepintoihin kuin samanpaksuiset löyhäkierteiset villalangat tai hahtuvalangat.

Jotkut langat sopivat hyvin palmikkoneuleisiin, jotkut pintaneuleisiin, jotkut kirjoneuleisiin... Toki korvaaminen voi onnistua ja neuleestakin tulla hyvä, mutta neulepinta voi näyttää erilaiselta eikä mallineule erotu aina parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä on kuitenkin makuasia, tärkeintä on, että neulepinta miellyttää sinua, vaikka se näyttäisikin erilaiselta kuin ohjeessa.

3) Mikä on korvikelangan neuletiheys?

Jos korvikelangan koostumus ja neuletiheys on sama kuin ohjeen langan tai korvikelankaa voi neuloa ohjeen mukaisella neuletiheydellä niin, että neulepinta näyttää hyvältä, korvaaminen onnistuu todennäköisesti ilman ongelmia. Puikkokokoon ei kannata tuijottaa, koska jokaisella meistä on oma käsiala ja puikkojen kokoa voi joutua muutenkin vaihtamaan neuletiheyden saavuttamiseksi.

Esimerkki: Bergere de Francen Cotonature on 60% puuvillaa ja 40% akryylia ja muistuttaa ulkonäöltäänkin Novitan Samosia, joka on 50% puuvillaa, 50% akryylia. Cotonaturea neulotaan 4-4,5 mm puikoilla ja sen neuletiheys on 18 s ja 25 krs / 10 cm. Samosia taas neulotaan 4,5-5 mm puikoilla ja sen neuletiheys on 16-17 s ja 24-25 krs / 10 cm.

Oh là là! He ovat kuin kaksi marjaa.

Siispä: Langan koostumus on suunnilleen sama. Neuletiheys on myös lähellä: kerroksien määrä on sama. Jos Samosin pinta näyttää hyvältä, kun Samosia neuloo hieman tiheämmin kuin vyötteessä suositellaan Cotonaturen tiheyden saavuttamiseksi, voisi kotimaisella Samosilla hyvinkin korvata ranskalaisen Cotonaturen.

Kysymys: Löysin mukavan langan, mutta se on aivan liian ohutta. Haluaisin kuitenkin neuloa siitä. Mitä teen?

Jos koostumus on suunnilleen sama, kokeile korvikelankaa kaksin- tai moninkertaisena!

Huom: jos neuletiheys eroaa paljon, joudut laskemaan ohjeen silmukkamäärät uudelleen, jotta saat oikeankokoisen neuleen. Sitä ei käsitellä tässä jutussa.

Mutta villa kutittaa. Voisinko tehdä neuleen puuvillasta?

Kannattaa harkita tarkkaan, jos haluat korvata villan puuvillalla. Puuvilla on painavampaa kuin villa, joten neuleesta tulee raskaampi, ja raskauden huomaa sitä paremmin, mitä paksummasta langasta on kyse.

Kysymys: Näin upean palmikkoneuleen, joka on tehty Novita Isoveljestä. Villa kuitenkin kutittaa. Isoveljeä neulotaan 5-6 mm puikoilla ja Novita Maxia 6 mm puikoilla. Voisinko siis tehdä neuleen Maxista, kun neuletiheyskin on melkein sama?

Esimerkki: Novita Isoveljen neuletiheys on 15 s ja 18 krs / 10 cm ja Maxin 14 s ja 18 krs / 10 cm, joten näyttää siltä, että korvaaminen voisi neuletiheyden puolesta onnistua. Maxia voi varsin hyvin neuloa niin, että sen neuletiheys on 15 s / 10 krs. Lupaavaa, eikö totta?

Hommassa on kuitenkin juju: palmikkoneule on villasta tehtynä ilmava ja joustava, kun taas puuvillasta tehtynä se on raskaampi kuin villasta ja voi roikkua käyttäjänsä päällä ikävän näköisesti. Puuvilla ei myöskään jousta niinkuin villa, joten puuvillainen ribbineule voi roikkua suorana käyttäjänsä yllä siinä, missä villainen myötäilee vartaloa.

Jos taas lasketaan neulepinnan tarkastelemisen sijaan, niin huomataan, että Maxia myös kuluu neuleeseen enemmän. 100 g Maxi-kerässä on lankaa n. 110 m eli 20 m vähemmän kuin samankokoisessa Isoveli-kerässä (Isoveli-kerässä lankaa on n. 130 m). Jos Isoveljeä kuluisi neuleeseen 900 g eli 1170 m, Maxia kuluisi vastaavaan neuleeseen 1100 g eli 200 g enemmän (1170 m / 110 m/kerä = n. 10,6 kerää). Neule olisi näin lähes viidenneksen painavampi Maxista tehtynä!

(Toim. huom: Älkää missään nimessä tulkitko ylläolevaa puuvillanvastaiseksi, vaan ennemmin kehoitukseksi noudattaa varovaisuutta lankoja korvatessa. Kesäisin puuvillaneuleet ovat ehdottomia ykkösvaatteita!)

Jos kuitenkin haluat ehdottomasti korvata villan puuvillalla, pääsemmekin sujuvasti käytännön harjoituksiin:

Testaa, testaa ja testaa: tee mallitilkku ja mieti tarkkaan

Jotta voisit testata käytännössä, kuinka korvikelanka toimii, neulo riittävän iso mallitilkku (ainakin 30 x 30 cm) suunnittelemasi neuleen mallineuletta käyttäen. Näin näet, kuinka hyvin korvikelanka sopii alkuperäiseen mallineuleeseen. Katso tilkkua ja mieti ainakin seuraavia asioita:

  • Onko neulepinta kaunis, miellyttääkö se silmää? Sopiiko lanka mallineuleeseen? Erottuvatko palmikot tai pintaneule hyvin?
  • Laskeutuuko neule haluamallasi tavalla, onko mallitilkun neulepinta tarkoitukseen sopiva? Onko mallitilkku halutunlainen: jämäkkä tai löysä, kevyt tai raskas, joustava tai joustamaton?
  • Tuntuuko mallitilkku hyvältä? Oliko sitä mukava neuloa?

Jos kaikki näyttää hyvältä ja olet valmis aloittamaan neuleen, siitä vain neulomaan!

Jos epäilet, että toisenlainen lanka olisi sittenkin parempi tai että toinen neuletiheys, toisenlainen mallineule tai jopa toisenlainen neule sopisi sittenkin langalle paremmin, pidä hetken hengähdystauko, nuku vaikka yön yli ja mieti seuraavana päivänä uudestaan.

Tarkoituksena on kuitenkin löytää sopiva lanka, ei pakottaa löytynyttä lankaa sopimaan väkisin haluamaasi neuleeseen, joten varsinkin, jos alkuperäinen lanka on erikoista, voit joutua etsimään pitkän aikaa ja kokeilemaan monia lankoja.

Tarkista langan menekki

Kun olet löytänyt sopivan korvikelangan, on aika tarkistaa langan menekki, jotta et yhtäkkiä huomaa langan loppuvan kesken. Samanpainoisissa kerissä saattaa hyvinkin olla eri metrimäärä lankaa.

Tarkista alkuperäisen langan vyötteestä tai ohjeesta (tai etsi netistä langan tiedot), kuinka monta metriä kerässä on lankaa ja laske neuleeseen kuluva lankamäärä metreinä. Sen jälkeen voit tarkistaa korvaavan langan vyötteestä samat tiedot ja arvioida, kuinka monta kerää lankaa neuleeseen tarvitaan.

Esimerkki: Cotonaturea on 50 g kerässä n. 85 m. Haluan korvata sen Novitan Samosilla, jonka 50 g kerässä lankaa on n. 90 m.

Cotonaturea kuluu paitaan 600 g eli 12 kerää eli 1020 m: 12 kerää x 85 m/kerä = 1020 m. Samos-kerässä taas lankaa on 90 m, joten Samosia kuluu 1020 m / 90 m/kerä = n. 11,3 kerää eli pyöristettynä 12 kerää. (12 kerässä Samosia on 1080 m lankaa, 60 m enemmän.)

Hyvä säkä, mutta huono esimerkki: keriä kuluu saman verran!

Aina ei kuitenkaan käy yhtä onnekkaasti kuin esimerkissä ja lankaa saattaa kulua yllättävän paljon, jos mallineule vie paljon lankaa ja joudut neulomaan tiheämpää kuin mitä vyötteessä suositellaan.

Jotta langat riittäisivät varmasti, kannattaa ostaa kerä tai kaksi enemmän. Langoillahan ei ole parasta ennen -päivämäärää, joten ylijäävät langat voi käyttää johonkin pieneen neuletyöhön tai jos neule on valmistunut nopeasti, jotkut kaupat vaihtavat käyttämättömät lankakerät toisiin tietyn ajan kuluessa ostamisesta.

Lopuksi vielä vinkki: muista netti!

Jos ohjeen lanka on sinulle täysin tuntematonta ja haluaisit tietää siitä lisää, mutta et pääse hiplaamaan sitä kaupassa, muista netti ja neuleblogit varsinkin, jos englanninkieli sujuu! Hae vaikkapa Googlesta langan nimellä ja mitä todennäköisimmin löydät muiden neulojien kommentteja ja kokemuksia. Niiden avulla voit pohtia, minkälainen saatavilla oleva lanka sopisi parhaiten korvikkeeksi.

 

Teksti ja kuvat: Marjut Katajala

Lisää Marjutista

-

Ulla 01/04: Neuvot

MinnaProductions: Sukan tiimalasikantapää

MinnaProductions: Sukan kärjen sädekavennus

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.