ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Neuleohjeet

 

Entten tentten

Tiina Hyttinen kertoo: "Aikani lankakaupassa kirjavia puuvillalankoja hiplailtuani päätin neuloa riemunkirjavasta langasta puuvillapuseron kaverin vauvalle. Koska vauvan sukupuolesta ei ollut tietoa, päädyin neulomaan puseron yksivärisestä vihreästä ja sateenkaarivärisestä langasta. Olin varma, että vauva on poika- ja oikein arvasin! Itsestään raidoittuvaa lankaa on hauska neuloa, kun langanpätkiä ei tarvitse päätellä. Päätin käyttää raidallista lankaa hihoissa, joustimissa ja etukappaleen kengurutaskussa."

 

Fifi-huivi

Nämä Johanna Pajakosken pörheät mohairhuivit oli aivan pakko nimetä villakoiran mukaan. Neulomisen jälkeen pikkuisia mustia ja punaisia karvapalloja seikkaili nimittäin nurkissa laumoittain ja pikku puudeleita vastaan oli tehtävä useampi imurihyökkäys…

Noh, mutta lopussa kiitos seisoo: valmiit huivit ovat ihanan pörröisiä ja lämpöisiä eivätkä enää edes karvaa!

 

 

Hilma-lapaset

Tiinan Hilma-lapaset saivat alkunsa 450 Knitting Stitches -kirjan innoittamana. Kirjasta löytyi erikoinen joustinneule, jota oli pakko kokeilla johonkin. Lapaset valmistuvat nopeasti ja niitä tuskin kenelläkään on liikaa!

Lapasten ranneosassa on kirjassa esiteltyä mallineuletta sovellettuna suljettuun neuleeseen. Muutoin lapaset ovat peukalokiilallista perusmallia. Lapasista tuli hieman vintage-tyyliset, joten ne saivat nostalgisen Hilma-nimen.

 

Helpot huivit

Johanna Kosken helppoihin huiveihin tarvitaan 2-3 kerää haluttua lankaa.

Kuvissa käytetty Novitan Pop Plus, Hippy ja Alpaca-lankoja. Kaikkia lankoja on käytetty kaksi kerää.

 

Huovutetut patalaput

Tässä MinnaProductionsin patalaput, joiden kanssa taatusti eivät näpit pala. Patalaput on neulottu paksusta villalangasta ja huovutettu sen jälkeen pesukoneessa tiiviiksi pinnaksi, joka eristää lämpöä tehokkaasti.

Patalappuihin on annettu kolme eri mallikuviota: ruudut, sydän ja 100 ºC. Ruudullisessa patalapussa ruutukuvio on neulottu työhön suoraan, muut kuviot on ommeltu työhön jälkikäteen silmukoita jäljitellen. Jos et jaksa tehdä kuvioita, ole yksinkertaisen tyylikäs ja tee yksivärisiä patalappuja!

 

iPod-kotelo

Suojaa kalleimpasi!

Niina Hakkaraisen ohje on tehty iPod MP3-soitinta varten, mutta muuttamalla mittoja hiukan voit suojata esim. kännykän, silmälasit, taskutietokoneen tai minkä tahansa koet tarvitsevan ekstrasuojaa.

 

Kusti-palmikkopusero

Tiinan kaapin kätköistä löytyneistä Novita Alpaca -langan lopuista syntyi lämmin palmikkopusero ystäväperheen Kusti-pojalle. Paita on saanut nimensä potran poikavauvan mukaan.

Tämä neule on taitavalle neulojalle. Ohje vaatii hieman kärsivällisyyttä ja kokemusta palmikkoneuleista.

 

Kuuran kosketus -sukat

Kun pakkanen puraisee ensimmäisen kerran ja kuura valkaisee maan, vedä nämä MinnaProductionsin huurteisen sinivärin saaneet pitsisukat jalkaan lämmittämään.

Sukat sopivat aloittelevallekin pitsinneulojalle, sillä yksi mallikerta on vain kuuden kerroksen korkuinen ja pitsiä tulee vain ohuet kaistaleet sukan varren molemmin puolin. Ohje on annettu naisten S-kokoiseen sukkaan, mutta kokoa voi tarvittaessa suurentaa helposti lisäämällä silmukoita sileän neuleen osuuteen, ellei puikkokoon ja/tai langan vaihtaminen paksumpaan auta.

 

Perusukat

Pia Tuonosen perusukkien kuviot on saaneet alun perin vaikutteita perinteisistä obinugrilaisista kuvioista, joskin nämä värit saivat aikaan sen, että sukat muistuttavat kuvioinniltaan perinteisiä perulaiskuvioita.

Väriyhdistelmiä vaihtamalla voi myös kokeilla millaiset sukat voi saada aikaan aivan toisenlaisilla väreillä kuin tässä on käytetty!

 

Saaga-kaarrokeneule

Pian toinen ohje, kansikuvaneuleemme Saaga-kaarrokeneule, on saanut vaikutteita perinteisistä islantilaisneuleista, jotka myös tavallisesti neulotaan Alafoss Lopi-langasta. Kuviot ovat tässä mallissa pelkästään kaarrokeosassa, mikä helpottaa neulomista, mutta myös tekee puseron värityksestä tyylikkään.

Perinteisten islantilaisneuleiden joukossa voi nähdä sekä sellaisia, joissa helmassa ja hihansuissa on kuvioita, mutta myös näitä, joissa kuviot ovat pelkästään kaarrokeosassa.

 

Setesdalin tapaan -kirjoneule miehelle

Joskus miehet väittävät, että heillä alkaa olla jo tarpeeksi neuleita. Marjut Katajala tietää kuitenkin konstin, millä kaappiin saa vielä yhden neuleen: isketään herkkään kohtaan!

Näin keskiajasta kiinnostunut aviomies Jussi sai jälleen uuden neuleen, keskiaikaisiin norjalaisiin kuvioihin perustuvan Setesdalin tapaan -paidan. Paidan inspiraationa ollut paita tunnetaan myös nimellä lusekofte, luskofte, lusekofta tai Setesdal-paita. Tämä paita on neulottu paksummasta langasta eikä siinä ole alkuperäisen paidan kangaskanttauksia.

 

Ylösalaisneule

Pikkujoulujuhlien kunniaksi Ulla heittää kannat kattoon ja neuleen ylösalaisin ja pukeutuu Johanna Pajakosken suunnittelemaan kiiltävään raglanhihaisen paitaan, joka on neulottu ylösalaisin.

Koko neule neulotaan yhtenä kappaleena kauluksesta alaspäin. Neuleeseen ei tule lainkaan saumoja, joten tämä neule on unelmatyö saumojen ompelua kammoksuvalle! Raglansaumat syntyvät lisäämällä silmukoita langankierroin, joten saumoihin muodostuvat kauniit reikärivit.

Ullan joululahja!

Neulo Pia Tuonosen suunnittelema tonttu

 

Virkkausohje

Sandran ruusut

Joskus Ulla unohtaa neulepuikkonsa ja tarttuu virkkuukoukkuun - varsinkin silloin, kun vastaan tulee retrohenkinen Sandran ruusut -pitsiliina.

Virkkausspesialistimme Minna Loponen tunnustaa: "Niin siinä joskus käy, että kun tarpeeksi elää, alkavat lapsena ikäviltä tuntuneet asiat herättää kuin varkain nostalgisia tunteita. Niin kävi myös tämän virkatun liinan kanssa. Lapsena inhosin möykkyisen tuntuista liinaa joka koristi olohuoneen pikkupöytää, mutta kun jokin aika sitten liina löytyi vanhempieni mökiltä, huomasinkin mallin aika viehättäväksi. Pitihän se sitten selvittää, mitä liina on syönyt, ja vaikealta näyttävä malli osoittautuikin helpommaksi kuin osasin odottaa. Nimeksi liinalle annoin 'Sandran ruusut' mallin ja liinan aikanaan 70-luvulla virkanneen perhetuttavan mukaan."

 

Ulla 01/04: Neuleohjeet

Tiina Hyttinen: Entten tentten

Johanna Pajakoski: Fifi-huivi

Tiina Hyttinen: Hilma-lapaset

Johanna Koski: Helpot huivit

MinnaProductions: Huovutetut patalaput

Niina Hakkarainen: iPod-kotelo

Tiina Hyttinen: Kusti-palmikkopusero

MinnaProductions: Kuuran kosketus -sukat

Pia Tuononen: Perusukat

Pia Tuononen: Saaga-kaarrokeneule

Marjut Katajala: Setesdalin tapaan -kirjoneule

Johanna Pajakoski: Ylösalaisneule

Virkkausohje

Minna Loponen: Sandran ruusut

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.