« 1/09 deadline lähestyy | Ullablog | Varapuheenjohtaja esittäytyy »

Ullan kuviin linkittäminen

Muistutuksena Ullan Info-sivujen Kysy Ullalta -osiosta hieman täydennettynä:

Saanko linkittää Ullan kuviin? Entä, jos mainitsen lähteen?

Et saa. Lähteen mainitseminen ei tee linkittämisestä yhtään sallitumpaa. Jos linkität Ullan kuviin niin, että ne näkyvät esim. osana blogimerkintääsi tai jollekin keskustelupalstalle kirjoittamaasi viestiä, kuva ladataan (tai se yritetään ladata) Ullan palvelimelta, kun blogimerkintäsi tai viestisi luetaan. Se lisää Ullan palvelimen webbiliikennettä, jota on käytössä rajallinen määrä kuukaudessa emmekä halua, että kuvien linkityksen takia liikennemäärä kasvaa turhaan. Siksi nykyisin kuviin linkittäminen on estetty niin, että linkitetyt kuvat eivät näy. (Kuvat voivat toki latautua esim. selaimen välimuistista ja näkyä siksi.)

Kuviin linkittäjä ottaa myös riskin: linkitetty kuva voidaan vaihtaa ja yhtäkkiä blogissasi onkin näkyvillä jotain ihan muuta kuin mitä alunperin tarkoitit. Kyseisistä jekuista on runsaasti materiaalia netissä (esimerkki), mutta Ullassa emme ole sellaiseen turvautuneet.

Miksi linkittäminen on estetty? Saanhan linkittää blogiini kuvia Flickristäkin!

Flickr, PhotoBucket ja muut kuvien hostauspalvelut ovat sallineet kuviin linkittämisen, Ulla ei. Kuten todettu, kuviin linkittäminen lisää Ullan sivujen liikennemäärää. Pahimmillaan tilanne oli Ullan alkuvuosina, kun jopa neljännes liikenteestä muodostui siitä, että Ullan kuviin linkitettiin keskustelupalstoilla ja blogeissa. Silloisen webbihotellin kanssa olisi saattanut käydä jopa niin, että Ullan sivut olisivat voineet lakata joksikin aikaa toimimasta, jos liikennemäärä olisi kasvanut liian suureksi - sitä ei varmaankaan kukaan Ullan lukija olisi halunnut.

Nykyisen webbihotellimme kapasiteetti on suurempi kuin edellisen, mutta Ullan kävijämäärä on kasvanut viimeisten vuosien ajan tasaisesti ja liikennemäärä on jo jonkin aikaa hiponut suositusylärajoja. On hyvin todennäköistä, että tulevaisuudessa joudumme päivittämään webbihotellin suurempaan ja sitä myötä myös kalliimpaan. Mielellämme päivitämme hotellin parempaan sen takia, että Ullan sivuilla käy paljon neulojia, joille Ullasta on hyötyä, emme sen takia, että ihmiset linkittävät kuviin siellä ja täällä.

Muista myös tekijänoikeudet

Liikennemäärä ja webbihotellin kustannukset eivät ole ainoa syy kuvien linkittämisen kieltoon, vaan lisäksi Ullassa julkaistuja kuvia suojaa tekijänoikeus. Jos haluat käyttää kuvia, ota ensin yhteyttä kuvaajaan tai ohjeen kirjoittajaan ja pyydä lupa. Ilman lupaa et saa kopioida Ullan kuvia esim. omalle Flickr-tilillesi tai muuhun vastaavaan paikkaan ja julkaista niitä uudelleen.

Entäs sitaatit?

Ullan aineiston siteeraaminen eli tarkoitukseen sopivan mittaisten otteiden lainaaminen on sallittua. Jos siteeraat Ullan aineistoa, muista lähdeviitteet!

Uskallanko linkittää ollenkaan Ullaan?

Kyllä uskallat! Ullan sivuille linkittäminen on aina ollut sallittua ja jopa suotavaa! Ullan ohjeisiin ja artikkeleihin saa linkittää edelleen tuttuun tapaan joko tekstilinkillä tai nappaamalla Ullan napin omaan webbisivutilaan:

Tiivistelmä HTML:ksi: älä linkitä Ullan kuviin käyttämällä <img src="kuvan osoite">-tapaa, vaan linkitä Ullan sivulle käyttämällä <a href="sivun osoite">-tapaa.

Onko tämä joku Ullan oma juttu, oletteko te vaan niuhoja?

Ei, toisten palvelimilla oleviin kuviin linkittämistä pidetään yleisesti pahana ja ei-hyväksyttynä tapana. Lue lisää linkittämisestä yleensä.

Lisää tietoa myös esim. Googlen avulla hakusanalla "suoralinkitys" tai "hotlinking" tai Wikipediasta.

Kommentoi

Takaisin Ullaan