JOULUEKSTRAN ETUSIVULLE - TAKAISIN ULLAAN 03/05
 

 

Alma-pipo ja sukat

 

Nämä sukat ja pipo syntyivät perinteisen jussipaidan innoittamana, kun tuli halu neuloa tytölle jotain saman kaltaista, mutta piti saada jotain vähän tyttömäisenpää.

Mikä sen parempi nimi jussien kaveriksi kuin Alma? Johan se aikanaan Koskelan Jussin vaimonkin nimi oli Alma Väinö Linnan kirjassa Täällä Pohjantähden alla.)

Lanka ja langan menekki

Novita Helinä 50 g, vaaleanpunainen (500) 70% akryylia, 30% villaa
Novita Helen 50 g, viininpunainen (787) 100% akryylia

Korvaavana lankana esim. Courtelle Fleur 100% akryylia

Neuletiheys

20 s ja 28 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot 4 mm tai käsialan mukaan

Koko

n. 1v
Pipo on kuitenkin sen verran iso, että se mahtuu tarvittaessa trikoisen kypärämyssyn päälle.

Ohje

Sukat

Varsi

Luo 40 silmukkaa tummalla. Jaa ne neljälle puikolle 10 s /puikko. Neulo 1 o 1 n -joustinta tummalla langalla 3 krs, 2 krs vaalealla ja vielä 2 krs tummalla.

Neulo tummalla vielä yksi sileä kerros ja aloita sitten kaavion neulominen riviltä 1. Kuvio toistuu neljä kertaa kerroksella.

Kaavion jälkeen tee vielä yksi kerros tummalla langalla ja katkaise tämän jälkeen tumma lanka. Jatka sileän neulomista vielä 3 krs, ja kavenna viimeisellä kerroksella joka puikon lopussa kaksi viimeistä silmukkaa neulomalla ne oikein yhteen.

Kantapää

Aloita kantalappu neulomalla 4. ja 1. puikon silmukat samalle puikolle (yht. 18 s). Tee vahvistettu kantapää: neulo oikean puolen kerroksilla *1o, nosta 1 s neulomatta*. Neulo nurjan puolen kerroksilla kaikki silmukat nurin. Nosta aina kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta oikealla oikein ja nurjalla nurin.

Kun kantalapun korkeus on 3,5 cm, aloita kantapohjan kavennukset: neulo edelleen vahvistettua neuletta, kunnes puikolla on 7 s jäljellä. Neulo 2 s yhteen. Käännä työ. Neulo, kunnes silmukoita on 7 jäljellä. Neulo 2 s yhteen. Käännä työ. Jatka kavennuksia, seuraavilla kerroksilla silmukoita jää 6, sitten 5, 4 jne. Lopuksi keskelle jää 6 s ja reunasilmukat ovat kaventuneet pois.

Poimi kantalapun kummastakin reunasta 10 s ja jatka sileää. Neulo 1 krs sileää.

Tee kavennukset joka 2. krs 1. puikon lopussa ja 4. puikon alussa. Neulo 1. puikon lopussa 2 s oikein yhteen ja 4. puikon alussa 2 s takareunoista oikein yhteen. Jatka kavennuksia, kunnes joka puikolla on jälleen 9 s. Neulo sen jälkeen sileää 5,5 cm.

Kärki

Aloita kärkikavennukset. Neulo joka 2. krs 1. ja 3. puikon alussa kaksi silmukkaa etureunoista oikein yhteen ja 2. ja 4. puikon lopussa 2 silmukkaa takareunoista oikein yhteen. Toista kavennuksia kolme kertaa. Sen jälkeen neulo kavennukset joka kerroksella. Kun silmukoita on 8 kpl, päätä työ vetämällä lanka jäljellä olevien silmukoiden läpi. Päättele langat.

Pipo

Luo 90 silmukkaa vaalealla. Jaa ne neljälle puikolle mahdollisimman tasaisesti. Neulo 1 o 1 n -joustinta vaalealla langalla 4 krs, 1 krs tummalla ja vielä 1 kerros joustinta vaalealla.

Aloita sileän neulominen kaavion riviltä 12. Katkaise vaalea lanka kaavion loputtua ja neulo tummalla 6 cm sileää.

Aloita päälakikavennukset. Neulo joka 9. ja 10. silmukka oikein yhteen. Tee kaksi välikerrosta. Kavenna vielä samoissa kohdissa kahdesti mutta neulo vain yksi välikerros. Toista tämän jälkeen kavennukset samoissa kohdissa kunnes jäljellä on vain 9 silmukkaa. Katkaise lanka ja vedä jljellä olevien silmukoiden läpi. Päättele langat.

Kaavio


Teksti ja kuvat:
Outi Ernvall

Lisää Outista

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.