Ulla 01/19

Ohjeita artikkelien, neuleohjeiden jne. kirjoittajille

 

1. Kuinka voin osallistua Ulla-nettilehden tekemiseen?

Lähetä meille kirjoittamasi neuleohje, neuvo, artikkeli, pakina tai muu neulomiseen liittyvä juttu aiheesta, joka kiinnostaa sinua tai jonka ajattelet kiinnostavan muita. Kaikenlaisia ja kaikentasoisille neulojille sopivat aiheet ovat tervetulleita!

Jos lähetät neulevaatteen ohjeen, olisi mukavaa, jos ohje sisältäisi useamman kuin yhden koon. Jos et kuitenkaan luota sarjoittamiskykyihisi, älä jätä ohjetta lähettämättä - me voimme sarjoittaa neuleesi puolestasi, jos aikataulut sen sallivat.

Käytä tätä templaattia neuleohjetta varten, jotta kaikki olennaiset asiat tulevat heti mukaan.

2. Millaista aineistoa voin lähettää Ullaan?

Voit lähettää lehteen aineistoa, johon sinulla on tekijänoikeudet: itse kirjoittamaasi / piirtämääsi / kuvaamaasi aineistoa. Tekijänoikeudet aineistoon säilyvät sen tuottajilla.

Voit ammentaa ideoita mistä haluat: kirjoista, lehdistä, ympäristöstä, netistä... Voit kirjoittaa artikkeleita aiheista, joista on jo kirjoitettu aiemmin tai aivan uusista aiheista, voit tehdä tekniikkaohjeen aiheesta, josta on jo olemassa ohjeita tai uudesta jutusta, voit neuloa neuleen itse kehittelemäsi tai perinteisen mallin mukaan.

Kuvien julkaiseminen esim. omassa blogissasi ennen Ullassa julkaisua on OK. Voit myös lähettää meille blogissasi olleen neuleohjeen.

Älä lähetä lehteen aineistoa, johon sinulla ei ole tekijänoikeuksia tai jonka julkaisemiseen sinulla ei ole kirjallista lupaa. Ilman lupaa et saa kopioida lehteen kuvia tai tekstiä esim. kirjoista, lehdistä, neuleohjevihkoista, lankojen vyötteistä tai nettisivuilta. Saat inspiroitua, mutta et kopioida.

Muista myös tavaramerkkien suoja: älä käytä tunnettuja hahmoja, kuvioita, logoja tms. (esim. muumit, Niken Swoosh-logo tms.) lehteen tulevissa neuleissa.

3. Miten saan hyödyntää lähdeaineistoa?

Huomaa, että tekijänoikeus syntyy automaattisesti, kun teos (esim. neule, teksti tai kuva) on riittävän omaperäinen ja ylittää teoskynnyksen. Yksittäinen mallineule ei siis välttämättä nauti tekijänoikeussuojaa, mutta mallineuleiden yhdistelmää eli koko neuletta suojaa mitä todennäköisimmin tekijänoikeus - älä siis kopioi muiden neuleita, tekstejä tai kuvia ja lähetä niitä ominasi Ullaan!

Sama koskee myös sinun neuleitasi: sinulla on tekijänoikeus suunnittelemaasi neuleeseen, kirjoittamaasi tekstiin ja ottamiisi kuviin. Kun lähetät aineistoa Ullaan, tekijänoikeudet säilyvät sinulla, ne eivät siirry nettilehdelle. Ulla saa oikeuden julkaista aineiston nettisivuillaan.

Mallineulekirjat ja -kokoelmat / yleiset mallineuleet ja neulemallit

Voit käyttää neuleessasi mallineulekokoelmassa olevia mallineuleita, koska ne ovat mitä todennäköisimmin yleisessä käytössä eikä niiden tekijöitä voida jäljittää. Voit varmistaa asian esim. tutkimalla mallineulekirjoja tai nettiä: jos sama mallineule löytyy eri kirjoista ja/tai sitä käytetään monien eri tekijöiden suunnittelemissa neuleissa, sen käyttö on sallittua.

Muista kuitenkin, että mallineulekirjojen ja -kokoelmien tekijöillä on tekijänoikeudet kirjojensa kuviin ja teksteihin, vaikka mallineule olisi yleinen ja sinänsä vapaasti käytettävissä. Saat julkaista oman versiosi saman mallineuleen ohjeesta, mutta ilman kirjallista lupaa et saa julkaista kuvia ja tekstiä uudelleen.

Suunnittelijoiden neulekirjat, neuleohjekokoelmat ym.

Neulesuunnittelijoiden kirjoissa malleja ja niiden osia suojaa tekijänoikeus, sillä mallit ovat useimmiten suunnittelijan itsensä kehittelemiä. Älä käytä neulekirjan tai neulelehden mallista edes osaa (esim. monimutkaista kuviota tai palmikkoa, vaikka se kuinka miellyttäisi silmää), ellet ole varma siitä, että suunnittelijan käyttämä mallineule on yleisesti käytössä.

Perinteiset neuleet

Saat tehdä oman versiosi perinteisistä neuleista, esim. jussipaidasta tai korsnäsinpaidasta.

Kuvat

Jos haluat käyttää muiden kuvia, pyydä kirjallinen lupa kuvaajalta / kuvan tekijältä / kuvan tekijänoikeuksien omistajalta. (Jos kuvaaja on läheinen henkilö, voimme joustaa tästä.)

Käännökset

Jos haluat kääntää muiden julkaisemaa muunkielistä aineistoa Ullaan (netistä, kirjasta, lehdestä tms.), pyydä kirjallinen lupa esim. sähköpostilla alkuperäisen tekstin kirjoittajalta. (Pelkkä lähdeviittaus / linkki ei riitä).

4. Miten lähetän aineistoa Ullaan?

Lähetä meille aineisto mieluiten rtf-muodossa osoitteeseen ohjeet@ullaneule.net.

Merkitse varsinkin neuvoissa ja artikkeleissa, mihin kohtaan kuvat kuuluvat, jotta kuvat tulevat oikeaan järjestykseen.

Käytä tätä templaattia neuleohjeen kirjoittamiseen. Lue templaatissa olevat ohjeet tarkasti!

Jos lähetät neuleohjeen, muista seuraavat tiedot:

 • Anna neuleelle nimi!
  • Nimi on tärkeä, sillä se auttaa neuletta erottumaan muista vastaavanlaisista neuleista. Jos neuleen nimi on vain "huivi", "pipo", tai "sukat", se sekoittuu muihin.
  • Tarkista Ullan arkistosta, ettei samannimistä neuletta ole julkaistu jo aiemmin.
  • Jos et keksi neuleellesi nimeä, me nimeämme sen halutessamme.
 • Neuleen tausta ja sen syntyyn inspiroineet seikat
 • Lanka, langan menekki, langan metrimäärä/kerä, koostumus, mahdolliset korvaavat langat
 • Neuletiheys, suositeltu puikkokoko
 • Muut tarvikkeet
 • Neuleen koko ja mitat
 • Tekijäesittely + kuva - ks. myös kohta tekijäesittely alempana

Jos lähetät artikkelin, neuvon tms., muista artikkelin lisäksi

 • Tekijän / tekijöiden tiedot (kirjoittaja, kuvaaja jne.)
 • Mahdolliset lähteet, linkkivinkit, kirjavinkit ym.

5. Kuvat

Kuvien olisi suotavaa olla jpg-formaatissa. Sopiva tiedostokoko on noin 250-500 kB, ja pikseleinä noin 1200 px pitkältä sivulta (jos olet epävarma, kysy lisätietoja).

Jos lähetät useamman kuvan, voit pakata ne esim. WinZip-ohjelmalla yhdeksi zip-tiedostoksi yhdessä ohjeen kanssa.

Sinun ei tarvitse muokata kuvia sen kummemmin, me pienennämme ne oikeaan kokoon ja muokkaamme niitä tarvittaessa (muutamme valoisuutta ja kontrastia, rajaamme uudelleen...). Riittää, että kuva on tarkka ja selkeä.

Merkitse varsinkin neuvon tai artikkelin tekstiin, mihin kohtaan mikäkin kuva kuuluu, jos kuvia on enemmän ja sen sijainti on tärkeä tekstin kannalta.

Lähetä ohjeen mukana seuraavat kuvat:

 • hyvä, tarkka ja selkeä yleiskuva neuleesta mieluiten jonkun yllä (muista myös kertoa neuletta esittelevän mallin nimi!)
 • kuvia yksityiskohdista, esim. mallineuleesta, teknisistä ratkaisuista, vaikeista kohdista ohjeen selventämiseksi
 • neuvoihin kuva jokaisesta työvaiheesta ja kuva valmiista työstä
 • artikkeleihin kuvituskuvia eli artikkelin aiheeseen liittyviä kuvia

6. Tekijäesittely

Kirjoita itsestäsi lyhyehkö tekijäesittely kolmannessa persoonassa: "NN on harrastanut neulontaa 20 vuotta. Hän...". Muista mainita sähköpostiosoitteesi ja webbisivujesi osoite, jos sinulla on omat webbisivut tai kerro meille, jos haluat, että sinuun otetaan yhteys Ullan kautta.

Liitä mukaan kuva itsestäsi (kuva on Tekijät-sivulla 200 x 150 px kokoisena ja se voi olla joko pysty- tai vaakakuva). Kuva puuttuessa sen tilalla Tekijät-sivulla on lankakerän kuva.

7. Pari sanaa kirjoitustyylistä

Tyylilaji on vapaa, kunhan se sopii jutun aiheeseen. Voit kirjoittaa artikkelisi asiallisesti tai humoristisesti, asiatyylillä tai pakinoiden, analyyttisesti tai kevyesti - mieti vain, millaisen jutun haluaisit itse lukea ja millaisella tyylillä saat parhaiten asiasi kerrottua.

Ohjeiden, neuvojen ja tutoriaalien kanssa kannattaa muistaa muutama perusasia:

 • Pidä lauseet lyhyinä: yksi asia yhteen lauseeseen.
 • Pidä jaottelu selkeänä: yksi asia yhteen kappaleeseen.
 • Ole positiivinen, yritä kirjoittaa lauseet myönteisessä muodossa, vaikka ensin mieleesi tulisikin vain kieltoja.
 • Käytä aktiivia (neulo, luo, päättele), älä passiivia (neulotaan, luodaan, päätellään).

Nettilehden toimituksella on tarvittaessa oikeus muokata lehteen tulevaa aineistoa esim. kielioppi- tai kirjoitusvirheiden korjaamiseksi. Toimitus päättää myös sen, missä numerossa aineisto julkaistaan tai julkaistaanko se jäsensivuilla. Toimitus voi myös jakaa useamman neuleen sisältäviä ohjeita niin, että osa julkaistaan Ullan kaikille avoimilla sivuilla ja osa jäsensivuilla.

 

Info

Kuinka voin osallistua Ulla-nettilehden tekemiseen?

Millaista aineistoa voin lähettää Ullaan?

Miten saan hyödyntää lähdeaineistoa?

Miten lähetän aineistoa Ullaan?

Kuvat

Tekijäesittely

Pari sanaa kirjoitustyylistä

-

Neuleyhdistys Ulla

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.