ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Virve-kassi

 

Turussa asuu Ninnin Neulova ystävä Virve, jolle hän teki tämän kesäisen kassin lahjaksi.

Lanka ja langan menekki

Novita Maxi, 200 g, vihreä (323)

200 g riittää isompaankin kassiin. Voit korvata langan jollain muullakin tiheyteen sopivalla puuvilla- tai puuvillasekoitelangalla tai tehdä ohuemmalla langalla pienemmän kassin.
Puikot

6 mm tai käsialan mukaan
apupuikko

Neuletiheys

14 s / 10 cm

Muut tarvikkeet

virkkuukoukut 6 mm ja 10 mm
hakaneula
parsinneula

Hhalutessasi voit koristella kassin hihnat Cernit- massasta itsetehdyillä helmillä (ohjeita askartelumassan käyttöön Ullan numerossa 1/2005) tai sopivilla puuhelmillä. Jos teet helmiä Cernitistä, käytä reiän tekemiseen 8 mm sukkapuikkoa. Askartelumassoja on monen värisiä ja laatuisia ja kivan näköisiä helmiä saat esim. sekoittamalla massoja keskenään marmorikuvioisiksi.

Koko

n. 23 x 26cm + hihnat

Ohje

Luo 34 silmukkaa. Neulo 3 kerrosta sileää neuletta, sitten yksi reikäkerros, eli 2 o yht., langankierto jne. Päätä kerros langankiertoon, jotta saat alkuperäisen silmukkaluvun, 34.

Neulo vielä 3 kerrosta sileää.

Poimi luontikerroksesta 34 silmukkaa ja käännä päärme nirkkoreunaksi. Neulo molemmilta puikoilta yhtäaikaa silmukat 2o yht. Näin saat siistin ja joustavan päärmeen, joten sinun ei tarvitse ommella sitä myöhemmin.

Aloita oikealta puolelta ohjeen mukainen palmikkoneule. Neulo 42 kerrosta, sitten oikealta puolelta katsottuna kerros nurjaa, 2 kerrosta oikeaa ja päättele 6 mm virkkuukoukulla siten, että päättelykerros alkaa nurjalta.

Neulo toinen samanlainen kappale kassin toiseksi puoleksi ja ompele kassin kolme saumaa yhteen siten, että nirkkoreuna jää kassin suuksi. Aloita saumaaminen vasta päärmeen jälkeen, jotta saat hihnan pujotettua päärmeen sisään.

Hihna

Virkkaa kaksinkertaisesta langasta ketjusilmukoita 10 mm virkkuukoukulla, kunnes hihna on n. 2 metriä pitkä. Pujota hakaneulalla hihna ensin toisen kappaleen päärmeeseen. Tässä vaiheessa pujota hihnaan mahdollisista helmistä puolet. Sitten pujota hihna kassin toisen puolen päärmeeseen ja pujota loput helmet. Solmi hihnan päät yhteen ja pujota solmikohta päärmeen sisään. Jaa hihnat saman pituisiksi, jotta voit ripustaa kassin olalle keikkumaan.

Palmikkoneule

Neulepinta koostuu neljästä eri palmikosta, joista keskimmäiset ovat vierekkäin muodostaen yhtenäisen palmikkokuvion. Ohjeessa eri palmikot on erotettu toisistaan hakasulkein. Neuleen 3 ensimmäistä ja viimeistä silmukkaa ovat helmineuletta ja palmikkokuvioiden välissä on 2 s nurjaa. Neulo myös nurjalla puolella kiertäen neulotut silmukat kiertäen.

Kerrokset 1-5

Neulo

 • 3 s helmineuletta
 • palmikko 1 [1 s kiertäen oikein, 1 s nurin, 2 s kiertäen oikein, 1 s nurin, 1 s kiertäen oikein
 • 2 s nurin
 • palmikko 2-3: 3 s helmineuletta, 6 silmukkaa oikein, 3 s helmineuletta (joka toinen kerta 6. kerroksen jälkeen järjestys vaihtuu siten, että ensin neulot 3 s oikein, 6 s helmineuletta, 3 s oikein)
 • 2 s nurin
 • palmikko 4: samoin kuin palmikko 1
 • 3 s helmineuletta

Kerros 6

Neulo

 • 3 s helmineuletta
 • palmikko 1: 3 silmukkaa apupuikolle työn taakse, 1 s kiertäen oikein, 1 s nurin, 1 s kiertäen oikein, apupuikolta 1 s kiertäen oikein, 1 s nurin, 1 s kiertäen oikein
 • 2 s nurin
 • palmikot 2 ja 3: 3 s apupuikolle työn taakse, neulo seuraavat 3 s niinkuin ne ovat, joko helmineuleena tai sileänä, sitten 3 s apupuikolta niinkuin ne ovat, joko helmineuleena tai sileänä, 3 s apupuikolle työn eteen, neulo 3 s niinkuin ne ovat, sitten 3 s apupuikolta niinkuin ne ovat
 • 2 s nurin
 • palmikko 4: samoin kuin palmikko 1, mutta apupuikko työn edessä
 • 3 s helmineuletta

Vinkkejä

Kassin voit neuloa myös muunlaisista langoista, kuten samettilangasta tai talvisempana versiona villalangasta tai villasekoitelangasta. Jos haluat kassista isomman, vaihda lanka ja puikot paksumpiin, lisää kappaleiden reunoissa helmineuletta ja/tai neulo kappaleista korkeammat.

Voit myös vuorata kassin, jos haluat kuljettaa siellä pientä tavaraa ja pelkäät, että tavarat tipahtelevat silmukoiden ja palmikoiden reikien välistä. Jos haluat kuljettaa kassissa puikkoja, kannattaa se vuorittaa. Vuori on helppo tehdä vaikkapa trikookankaasta.

Voit myös ommella yhdellä huomaamattomalla pistolla keskimmäisen palmikkokuvion keskella olevat reiät umpeen, etteivät pienet tavarat putoile niistä.

 

Ohje ja kuvat:
Ninni

Lisää Ninnistä

-

Neuleohjeet

Niina Hakkarainen:
Armi-paita

Kristel Nyberg:
Hertta-pitsineulepaita

Ninni:
Nimda-liivi

Tiina Hyttinen:
Senja-kietaisuneule

MinnaProductions:
Ringa, Flora ja Raita -pussukat

Pia Tuononen:
Bluebell- ja Rose-pipot

Terde:
Kokonia-pipo

Ninni:
Mimosa-myssy

Helka Riionheimo:
Autere-huivi

Johanna Pajakoski:
Fifi2-huivi

Heidi Antila:
Linux-huivi

Kristel Nyberg:
Roosa-huivi

Marjut Katajala:
Nelli-laukku

Marjut Katajala:
Verkko-kesäkassi

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.