ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Armi-paita

 

Armi on lyhythihainen pikkupaita, jota voi käyttää vaikka jakun alla tai myös sellaisenaan. Haluaisin mielelläni väittää puseroa saumattomaksi koska se neulotaan pyörönä ja hihat liitetään muuhun puseroon raglankavennuksilla, mutta en voi. Jonkinlainen sauma muodostuu väistämättä siihen kohtaan missä liitetään hihat mukaan leikkiin, mutta kahdesta pienestä saumastahan selviää aika vähällä, eikö?

Lanka ja langan menekki

Mallineuleessa käytetty Lana Grossa Merino Superfein (100% merinovillaa, 50g = 158m), 250 g

Langan saatavuudesta ei ole tietoa, mutta langan voi korvata millä tahansa langalla, jolla on sama neuletiheys. Huomaa silloin, että langan metrimäärä vaikuttaa tarvittavaan grammamäärään.

Neuletiheys

22 s ja 36 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikot, 3 mm tai käsialan mukaan
Sukkapuikot tai lyhyet pyöröpuikot, 3 mm tai käsialan mukaan

Koko

M-L

Valmiin puseron rinnanympärys 94 cm, pituus 51 cm, hihan pituus kainalon alta 6 cm.

Muut tarvikkeet

Silmukkamerkkejä

Ohje

Neule neulotaan pyöröneuleena ensin kainaloihin asti, sen jälkeen neulotaan hihat ja liitetään kaikki yhteen ja jatketaan pyöröneuleena loppuun asti. Työ on jaettu alaosaan, hihoihin ja yläosaan. Alaosa on etu-ja takakappale yhdessä ja yläosa on koko työ hihoineen.

Huom! Neuleen pituus on vain 51 cm. Jos haluat tehdä pidemmän neuleen, neulo sileää enemmän helmaan joustinneuleen jälkeen. Muista tällöin, että annetut kappaleen korkeudet eivät enää pidä paikkaansa.

Alaosa

Luo 3 mm puikoille 226 s. Merkitse silmukkamerkeillä kappaleiden vaihtumiskohdat, eli laita merkit alkuun ja 113 silmukan päähän. Kerroksen alkumerkin kannattaa olla erilainen, jotta kerroksen alkukohta pysyy paremmin selvillä.

Neulo 1o, 1n -joustinneuletta 2,5 cm ja jatka tämän jälkeen sileää.

Kun kappaleen korkeus on 3 cm, aloita kavennukset. Neulo ensin 27 s, ja neulo seuraavat kaksi silmukkaa oikein yhteen takareunoistaan. Jatka neulomista, kunnes etukappaleesta on jäljellä 29 silmukkaa. Neulo sitten kaksi oikein yhteen. Tee samanlaiset kavennukset myös kappaleen takapuolella.

Merkitse nämä kohdat silmukkamerkeillä (27 silmukkaa kappaleen alusta ja 27 silmukkaa kappaleen lopusta) ja tee kavennukset aina näiden silmukkamerkkien sisäpuolella. Tee kavennukset aina 2 cm:n välein vielä 5 kertaa. Kavennusten jälkeen kappaleen korkeus on 13 cm ja silmukoita on 202 kpl.

Jatka sileää, kunnes kappaleen korkeus on 22 cm ja aloita sitten lisäykset. Tee lisäykset vastaaviin kohtiin kuin kavennukset. Lisää 6x4 silmukkaa (2s/puoli) 2 cm välein. Lisäysten jälkeen kappaleen korkeus on 31 cm.

Jätä kappale odottamaan.

Hihat

Luo 3 mm:n sukkapuikoille 76 silmukkaa. Neulo suljettuna neuleena 1o, 1n –joustinneuletta 1,5 cm. Merkitse kerroksen vaihtumiskohta silmukkamerkillä.

Jatka sileää ja aloita lisäykset ensimmäisellä sileän neuleen kerroksella. Lisää silmukat aina kierroksen ensimmäisen silmukan jälkeen ja ennen viimeistä silmukkaa (joka lisäyskerroksella lisäät siis 2x1s).

Lisää silmukoita 1 cm:n välein vielä 4 kertaa. Lisäysten jälkeen hihassa on 86 silmukkaa.

Lopeta hihan neulominen kun hiha on 6 cm korkea. Älä päätä silmukoita, vaan jätä ne odottamaan ja neulo toinen hiha samalla tavalla.

Yläosa

Liitä hihat alaosaan. Päätä hihojen ”saumakohdassa” ja alaosan etu-ja takakappaleiden liitoskohdissa 14 silmukkaa siten, että silmukat jakautuvat tasaisesti etu-ja takaosille. Merkitse silmukkamerkeillä hihojen ja alaosan liitoskohdat. Puikolla on nyt yhteensä 242 silmukkaa.

Neulo 1 kerros sileää ja aloita raglankavennukset silmukkamerkkien kohdalla. Kavennukset tehdään joka toinen kerros aina silmukkamerkin kummallakin puolella siten, että 3 s ennen silmukkamerkkiä neulo 2o yht ja 1s silmukkamerkin jälkeen neulo 2o yht takareunastaan.

Jatka sileää, kunnes pääset etukappaleen toisen silmukkamerkin kohdalle ja tee kavennukset toisinpäin, siis 3 s ennen silmukkamerkkiä neulo 2o yht ja 1 s silmukkamerkin jälkeen neulo 2 oyht takareunastaan. Tee vastaavanlaiset kavennukset selkäpuolella.

Huom! Tässä raglansaumasta muodostuu neljän silmukan levyinen, mutta jos haluat kapeamman sauman, voit tehdä kavennukset myös suoraan silmukkamerkin molemmilla puolilla. Tällöin saumasta tulee 2 s leveä.

Jatka kavennuksia joka toisella kerroksella, kunnes kappaleen korkeus on 39 cm. Jatka hihakavennuksia, ja aloita samalla kaula-aukon kavennukset. Kavenna ensimmäisellä kerroksella keskisilmukka ja joka toisella kerroksella keskisilmukan molemmilla puolilla 1 s kaula-aukon reunasta.

Jatka kavennuksia, kunnes kappaleen korkeus on 49 cm.

Tee nyt takaosan kaula-aukko. Päätä keskeltä 33 s. Jatka neulomista (ja kavennuksia), kunnes kappaleen korkeus on 51 s. Päätä kaikki silmukat.

Kaula-aukko

Poimi 3 mm:n pyöröpuikoille kaula-aukon reunasta 132 s.

Neulo 1o, 1n -joustinneuletta siten, että kaula-aukon etuosan keskikohdan kohdalle tulee oikea silmukka. Neulo joustinneuletta 5 krs niin, että kavennat kaula-aukon etuosan keskisilmukan molemmin puolin 1 s joka toinen kerros.

Päätä silmukat joustavasti.

Viimeistely

Ompele hihasaumat, päättele langanpätkät. Kostuta neule ja anna kuivua muotoonsa.


Ohje ja kuvat:
Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

-

Neuleohjeet

Kristel Nyberg:
Hertta-pitsineulepaita

Ninni:
Nimda-liivi

Tiina Hyttinen:
Senja-kietaisuneule

MinnaProductions:
Ringa, Flora ja Raita -pussukat

Pia Tuononen:
Bluebell- ja Rose-pipot

Terde:
Kokonia-pipo

Ninni:
Mimosa-myssy

Helka Riionheimo:
Autere-huivi

Johanna Pajakoski:
Fifi2-huivi

Heidi Antila:
Linux-huivi

Kristel Nyberg:
Roosa-huivi

Ninni:
Virve-laukku

Marjut Katajala:
Nelli-laukku

Marjut Katajala:
Verkko-kesäkassi

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.