ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Ninnin haastattelussa Kristiina Vuorelma-Aho

 

Tapasin käsityö- ja lanka-alan pitkän linjan uranuurtajan, Kristiina Vuorelma- Ahon 16.4. Lahdessa. Huomasin samalla, että Lahden Vuorelma-Aholta saa lämmintä, ystävällistä ja asiantuntevaa palvelua ja lankavalikoimat ovat hyvät. Jos pistäydyt kaupungissa, pistäydy Vuorelma-Aholla.

Minkälainen koulutus sinulla on?

Olen koulutukseltani yo-merkonomi sekä lisäksi olen suorittanut 2-vuotisen LBS-koulutuksen.

Kaikkein tärkeimpänä oppinani pidän kuitenkin kaikenlaista työssä oppimista, alkaen materiaalien tuntemuksesta tuotekehitysprosessin vaiheiden kautta asiakkaan kohtaamiseen ja suurten lankatehtaiden kanssa käytäviin neuvotteluihin.

Kerro työhistoriastasi: Minkälaisissa tehtävissä olet toiminut ja kuinka kauan?

Isäni Usko Vuorelma johti mummoni, Helmi Vuorelman, 1909 perustamaa yritystä vuodesta 1948 lähtien. Koska kotini sijaitsi samassa rakennuksessa yrityksen kanssa, muistan jo pienenä tyttönä kulkeneeni isän perässä seuraillen häntä kaikkialle konttorista mm. värjäämöön, kutomoon, myymälään ja pakkaamoon. Näin koko toiminnan ketjun langasta asiakkaalle.

Hieman vanhempana sain ensimmäisen työni Vuorelmalta juoksutyttönä. Myöhemmin toimin yrityksessä mm. myynnin eri tehtävissä, myöhemmin markkinointipäällikkönä. Työ sisälsi kotimaan markkinoinnin ja viennin. Viimeinen tehtäväni Helmi Vuorelma Oy:ssä oli toimitusjohtajuus 1990-luvun ajan.

Miten päädyit nykyiseen asemaasi yrityksen johtajana?

Kun minut ja mieheni irtisanottiin vuonna 2000 Helmi Vuorelma Oy:n palveluksesta, oli aika miettiä mihin suuntaan jatkan polkuani. Koska olin koko ikäni ollut samassa yrityksessä töissä, oli vain luonnollista käyttää hyväkseni vuosikymmenien varrella kertynyttä tietotaitoa käsi- ja taideteollisuudesta. Olin jo aiemmin tehnyt yhteistyötä samalla alalla olevien yritysten ja organisaatioiden kanssa, joten tiesin mitä alalla on odotettavissa.

Vuonna 2001 päätin perustaa oman käsityöalan liikkeen Lahteen Kirkkokadulle.

Miten langat ja neulomisharrastus on sinun mielestäsi vuosien varrella muuttunut ja mitkä asiat ovat pysyneet samana?

Neulomisharrastuksessa olen nähnyt kovin erilaisia aikoja. Omat muistikuvani lankaliikkeestä yltävät 50-luvun alkuun, jolloin vaatteet ja kodin tekstiilit oli tehtävä vielä enimmäkseen itse.

Tänä päivänä neulominen on harrastus enemmän kuin koskaan. Materiaaleissa, väreissä sekä työtavoissa elävät ajan moni-ilmeiset vaikutteet. Aiemmin neulelangat olivat suurimmaksi osin kotimaassa kehrättyjä luonnonkuituja, mutta nykyään on tarjolla myös korkealuokkaisia sekoitelankoja ja täysin tekokuituisia lankoja. Kehräämötoiminta on suurelta osin loppunut Suomesta, mutta vastaavia lankalaatuja tuodaan meille lähinnä muualta Euroopasta.

Minkälaisia asiakkaita sinulla enimmäkseen käy?

Tämän päivän ihmisen elämä on kovin kiireistä. Se heijastuu myös omaan asiakaskuntaani. Suurimmalla osalla heistä tuntuu kuitenkin olevan aikaa myös omalle käsityöharrastukselle - jopa intohimoon asti.

Ehditkö itse tekemään käsitöitä, ja mitkä ovat sinun omat väri-, materiaali- ja tekniikkamieltymyksesi?

Omassa työssäni pyrin siihen, että asiakkaille olisi tarjottavana laaduiltaan ja hinnoiltaan sopivia lankoja ja tarvikkeita niin kudontaan, neulontaa, kirjontaan kuin erikoistöihinkin. Itse pidän eniten luonnonkuiduista, mutta tänä päivänä saa jo erittäin korkealaatuisia tekokuitujakin.

On ihana työskennellä erilaisten ja värikkäiden lankojen keskellä, mutta omat värimieltymykseni ovat varmasti monen mielestä tylsiä. Pidän rauhallisista ja melko yksivärisistä tekstiileistä. Niiden rinnalla pienikin väripiste pääsee oikeuksiinsa ja esim. vain huivin väriä vaihtamalla saa saman vanhan asun näyttämään aivan uudelta. Voisikin kenties sanoa, että ajattelen ekologisesti ja valitsen "kestotekstiilejä".

Minkälaisena näet neulontaharrastuksen lähitulevaisuuden?

Tänään käsityöharrastus on sallivaa, kokeilevaa ja moniulotteista. Vain mielikuvitus on rajana!

 

Teksti ja kuvat:
Ninni

Lisää Ninnistä

-

Artikkelit

Marjut Katajala:
KesäUllaa

Niina S:
Lampaasta langaksi: villakuidun matka Novitan tuotannon läpi

Kristel Nyberg:
Materiaaleja maailmalta

Kristel Nyberg:
Lankahamsterin viimeiset kiusaukset

Johanna Pajakoski:
"Mistä tuntee Ullan lukijan? Sillä on Fifi tai useampi."

Ninni:
Kuvareportaasi Lahden käsityö- ja lahjatavaramessuilta 16.4.2005

Ullan selviytymisopas vieraskielisiä neuleohjeita varten

Jussi Katajala:
Maailmankirjallisuuden klassikoita ja menestyselokuvia, joita ei koskaan tehty neulojista

 

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.