ARTIKKELIT OHJEET ARKISTO ULLAKKO INFO ULLABLOG

Bruno -takki

 

Ohje ja kuvat:
Kristel Nyberg

Lisää Kristelistä

-

Ohjeet

Elina Aro:
Kesämarja-lapaset

Niina Hakkarainen:
Papillon-huivi

Minna Heimola:
Alice-lapaset

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ursus-kämmekkäät

Helen Idarand:
Lumipallo-kypärämyssy

Jepy:
Pumpulihuivi

Marjut Katajala:
Jack-lankahamsteri

Suvi Leppänen:
Lumihiutalepipo

Kristel Nyberg:
Pisara-pusero

Meri Markus:
Gertrude ja Osvald -possut

Kaisa-Liisa Pirkkanen:
Hupsut hapsut -huivi

Tuulia Salmela:
Boleropaita

Eeva Saviranta:
Hönkä-kaulaliina

Eeva Saviranta:
Suomu-kaulaliina

Pia Tuononen:
Laura-lettipipo

Tiina Väätäinen:
Ellan pipo

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Väljä lämpöinen perusvillatakki syntyi alunperin lämmittämään kantoliinassa matkaavaa talvivauvaa. Siksi takissa on vetoketjukiinnitys ja reilu väljyysvara. Kuten kuvasta näkyy, takkia voi kuitenkin käyttää myös ilman matkustajaa. Jos haluat vähemmän väljän takin, voi t käyttää pienemmän koon silmukkamääriä ja pidentää hihoja vastaavasti.

Vetoketjun kiinnittämiseen on vinkkejä Ullassa 03/06.

Lanka ja langan menekki

Rowan Big Wool (kuvassa ruskeameleerattu, sävy 27), 700 - 800 - 900 g

Huom! Mallitakki on neulottu suurimman koon mukaan, pienempien kokojen langanmenekki on arvio. Langan säästämiseksi lankaa on jatkettu kappaleiden keskellä jakamalla lanka ja huovuttamalla säikeitä kevyesti yhteen.

Neuletiheys

8,5 s ja 12 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

12 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Ohuempaa vastaavan väristä villalankaa saumojen ompeluun.
Leveä avovetoketju 50 - 55 - 60 cm.
Vetoketjun kiinnitykseen ompelulankaa.

Koko

XS/S - M/L - XL/XXL, kuvattu suurimmassa koossa.
Rinnanympärys noin  97 - 115 - 133 cm.
Hihan pituus  45 - 47 - 50 cm.

Ohje

Takakappale

Luo 41 - 49 - 57 s. Neulo 5 kerrosta aina oikein ja aloita sitten sileä neule niin, että neulot ensimmäiseksi oikean kerroksen. Neulo sileää, kunnes kappaleen korkeus on 35 - 37 - 39 cm. Päätä molemmista reunoista kädentietä varten 1x3 s. Jatka sileää neuletta, kunnes kädentien korkeus on 25 - 26 - 27. Päätä työn molemmista reunoista 12 - 15 - 15 s ja jätä keskimmäiset 17 - 19 - 21 s apulangalle odottamaan.

Vasen etukappale

Luo 20 - 24 - 28 s. Neulo 5 kerrosta aina oikein ja aloita sileä neule kuten takakappaleessa. Jatka kuitenkin kappaleen kahdella viimeisellä silmukalla ainaoikeinneuletta vetoketjukaitaleeksi. Päätä kappaleen ensimmäiset 3 s kädentietä varten samalla korkeudella kuin takakappaleessa.

Kun kädentien korkeus on noin  20 - 21 - 22 cm, jätä pääntietä varten työn vasemmassa reunassa seuraavilla kerroksilla 1x6 - 1x7 - 1x8 ja 1x2 s apulangalle odottamaan. Päätä olka samalla korkeudella kuin takakappaleessa.

Oikea etukappale

Neulo oikea etukappale vasemman peilikuvaksi: tee vetoketjukaitale kappaleen kahdella ensimmäisellä silmukalla ja päätä kädentiesilmukat työn ulkoreunassa. Jätä pääntien silmukat odottamaan työn oikeasta reunasta.

Hihat

Luo 26 - 28 -30 s. Neulo 5 krs aina oikein ja aloita sitten sileä neule. Aloita hihan lisäykset 1. - 3. - 6. kerroksella ainaoikeinneuleen jälkeen. Lisää hihan molemmissa reunoissa 8x1 s joka 6. kerros. Kun hihan pituus on 45 - 47 - 50 cm, päätä hihan 42 - 44 - 46 s kerralla.

Viimeistely

Kostuta kappaleet ja levitä mittoihinsa kuivumaan. Saumojen ompelua helpottaa, jos helposti rullautuvien sileäneuleisten kappaleiden reunat neulaa auki kuivumisen ajaksi. Varo riiputtamasta kosteita kappaleita, ettei raskas neule veny.

Käytä ompelussa ohuempaa vastaavan väristä villalankaa. Ompele olkasaumat. Kiinnitä hihat ja ompele hiha- ja sivusaumat. Poimi puikoille pääntiellä odottavat 33 - 37 - 41 silmukkaa, ja lisäksi molempien olkasaumojen ympäriltä 2 s, yhteensä 37 - 41 - 45 s. Neulo ainaoikeinneuletta, kunnes kauluksen korkeus on noin 12 - 13 - 14 s. Päätä silmukat ja päättele langanpäät. Kiinnitä vetoketju.