ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Neuleen pituuden muuttaminen jälkeenpäin

 

Ennen kuin aloitat

Neuletta tarvitsee joskus joko lyhentää tai pidentää. Tämän perusohjeen avulla sen voi tehdä yllättävän helposti ja nopeasti verrattuna siihen, että neuloisi koko neuleen uudelleen. Joskus neule venyy käytössä pituutta ja lyhentämisen tarve voi tulla aiheelliseksi, vaikka neule alun perin olisikin ollut ihan sopiva. Pidentäminen voi tulla kysymykseen monestakin syystä. Esimerkiksi lahjaksi tehty neule on helppo hienosäätää sopivaksi tällä ohjeella, jos vaikka hihat olisivat jääneet hieman liian lyhyiksi.

Jos aiot pidentää neuletta, huomaa, että tämä ohje soveltuu parhaiten langoille, jotka eivät ole aivan sileitä ja yksivärisiä, koska käsialasta riippuen neuletta pidennettäessä jatkokohtaan saattaa (ei välttämättä) tulla pieni vivahde-ero. Parhaita ovat siis kaikki kirjavat, pätkävärjätyt ym. langat sekä paksuudeltaan vaihtelevat langat tai muut erikoislangat.

Jos aiot lyhentää neuletta, langan laadulla ei ole väliä, koska jatkokohta osuu resorin alkamiskohtaan eikä muutoskohtaa huomaa ollenkaan. Huomaa kuitenkin, että kaikki langat eivät purkaudu niin helposti kuin toiset. Huonosti purkautuvia tai lähes mahdottomia purkaa ovat ainakin mohairtyyppiset langat. Myöskään kovin monessa pesussa olleet neuleet eivät ehkä purkaudu ihan helposti.

Kovin monimutkaiset palmikkokuviot saattavat olla hankalia jatkettavia, mutta jos esim. palmikon kierron laskee juuri neulomissuunnan vaihtokohtaan, ei lopputulos ole ollenkaan huono. Kirjoneuleissa jatkokohta kannattaa asettaa sopivaan kohtaan, jossa kuviossa on esim. yksivärinen kerros, jotta kuvion suunnan muuttumista ei huomaa.

Jos lyhennät neuletta, kirjoita ylös, miten monen kerroksen päähän resorista pujotit puikon, koska jälkeenpäin sitä on vaikea enää muistaa.

Ideana on se, että neulos katkaistaan tietystä kohtaa ja jatketaan pituutta (jos halutaan pidentää neuletta) tai aloitetaan helmaresori aiemmin kuin missä resori alun perin oli (jos halutaan lyhentää neuletta). Seuraavassa on perusohje kuvien kera.

Ohjeessa esitetään neuleen pituuden muuttaminen tilkun avulla, mutta menetelmä on aivan sama puseron helmassa tai hihansuissa. Niissä vain aluksi puretaan sivusaumaa jonkin verran, jotta kappaleet irtoavat toisistaan.

Tee näin

Pujota puikko silmukoiden läpi

Jos haluat pidentää: pujota puikko resorista laskien 4. kerroksen silmukoille siten, että puikolle tulee silmukan oikeanpuoleinen reuna. Resorin ja jatkokohdan väliin kannattaa jättää 3 kerrosta, jotta purkaminen on helpompaa.

Jos haluat lyhentää: pujota puikko haluamaasi kohtaan eli kohtaan, josta haluat resorin alkavan lyhennetyssä mallissa (eli ylemmäksi). Pujota puikko samalla tavalla kuin edellä: puikolle tulee silmukan oikeanpuoleinen reuna.

Katkaise lanka

Katkaise lanka vasemmasta reunasta puikolta laskien kolmannella kerroksella (puikolla olevat silmukat ovat 1. kerros ja siitä alaspäin seuraava kerros on 2. kerros) ja lähde purkamaan lankaa kuin kuvassa.

Pura silmukat

Puikko on kätevä apuväline purkamisessa.

Osat irtoavat toisistaan

Kun olet purkanut koko kerroksen, osat irtoavat toisistaan. Purettua langanpäätä ei kannata vielä katkaista.

Pura ylimääräinen kerros

Nyt voit purettua langanpäätä vetämällä purkaa myös ylimääräisen kerroksen puikolla olevien silmukoiden alapuolelta. Kun lankaa ei ole katkaistu purkuvaiheessa, se on riittävän pitkä. Voit toki lyhentää sitä hieman, jos langanpää häiritsee, mutta älä jätä sitä aivan lyhyeksi, jotta sen pystyy ainakin päättelemään.

Jatka neulomista

Kun olet tehnyt edellä mainitut vaiheet, neule on valmiina neulottavaksi. Purettu langanpää on tarpeeksi pitkä niin, että sillä voi neuloa yhden kerroksen.

Seuraavaksi

Jos haluat pidentää neuletta: voit jatkaa neulomista haluamallasi tavalla puretusta kohdasta alaspäin ja pidentää neuletta tarpeen mukaan. Neulo riittävä määrä neuletta (ja resori, jos sellainen on) ja päättele joustavasti.

Jos haluat lyhentää neuletta: aloita resorin neulominen heti seuraavalla kerroksella ja neulo resori niin pitkäksi kuin haluat. Tässä vaiheessa voit myös kaventaa silmukkamäärän resoriin sopivaksi. Päättele lopuksi silmukat joustavasti.

 

Teksti ja kuvat: Pia Tuononen

Lisää Piasta

-

Neuvot

Pörrö Sahlberg:
Nappeja - ihan itse

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.