ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Nappeja - ihan itse

 

Tuntuu hassulta käyttää kymmeniä tunteja neuleen tekemiseen ja kiinnittää siihen sitten 0,20 euron standardinappi.

Yksi vaihtoehto on tehdä napit itse. Tavallisista askartelumassoista saadaan tehtyä nappeja, jotka kestävät tavanomaisen neuleissa käytetyn rasitteen. Napit kestävät myös 40 asteen konepesun - usein paremmin kuin lankasi.

Tarvikkeet

  • Cernit-askartelumassaa
  • Uunilämpömittari, joka pystyy mittaamaan 130 astetta
  • Uuni
  • Tavallinen katkoteräveitsi (muovinen mattoveitsi)

Lisäksi
kynä tai putken palanen kaulimeksi, tavallista kopiopaperia, sukkapuikko, leimasimia jne.

HUOM! Askartelumassailussa käytetyt työvälineet eivät enää sovellu elintarvikekäyttöön. Sukkapuikkoa voi kuitenkin puhdistuksen jälkeen käyttää neulontaan.

Koska massa tarttuu joidenkin ihmisten ihoon enemmän, voidaan massaillessa käyttää kumihanskoja. Massat saadaan pestyä käsistä helpommin jos käsiin hierotaan hieman ruoka/oliiviöljyä ennen saippuapesua.

Perusohje

Askartelumassat pitää ensin työstää. Ota noin 1/8 paketillinen massaa ja vaivaa siitä käsiesi välissä makkara. Taita kahtia ja muovaa yhteen makkaraksi. Toista kunnes massa on notkeaa eikä enää murru kun taitat madon kahtia.

Muovaile nappi. Leikkaamalla pötköstä samankokoisia palasia katkoteräveitsellä saat saman kokoisia nappeja. Periaatteessa nappi on pallo, joka litistetään.

Ennen uuniin laittamista nappeihin tehdään reijät sukkapuikolla. Kannattaa pyörittää puikkoa painaessaan sillä reikää. Reikä huolitellaan työntämällä siitä myös nurjalta puolelta sukkapuikko.

Askartelumassat kovetetaan 130-asteisessa uunissa. Tarkista lämpötilamittarilla, uunien termostaatit eivät ole luotettavia. Laita pellille folio ja sen päälle kopiopaperi (ei saa olla tekstiä!). Laita napit kopiopaperin päälle ja peitä napit vielä toisella paperilla. Paperi ei syty uunissa.

Koveta nappeja uunissa 20-30 minuuttia ja laita sitten uuni pois päältä. Anna nappien viilentyä uunissa kädenlämpöisiksi ennenkuin otat ne ulos: tällä hitaalla lämmön laskulla saavutetaan lisäkestävyyttä.

Vaatekäyttöisiin massanappeihin ei kannata laittaa edes valmistajan suosittelemaa lakkaa. Lakkaamattomat napit voidaan pestä 40 asteen konepesussa. Kemiallista pesua ei suositella.

Vinkki: Kiinnitä napit löyhästi palalla nahkanauhaa neuleeseen ja solmi nauha neuleen takana. Tällöin napit eivät tee neuleen pintaan painaumia ja niillä on parempi käytettävyys. Nahkanauha kestää noin kolme pesua jonka
jälkeen se on helppo uusia. Halutessaan nahkanauhakiinnitteiset napit voi myös ottaa pois ennen pesua. Tällöin napeissa voisi myös käyttää vesiliukoisia akryylimaaleja.

Hyvin yksinkertaisia, joka neulojalta onnistuvia ideoita

Hippy-langan oranssi ja punainen löytyivät Cernitin neonoranssista ja metallinpinkistä. Lisäksi otin mukaan hieman mustaa massaa.

Isomman mustan pallon päälle om litistetty pienempi pallo oranssia/pinkkiä massaa. Nappi on näyttävä, jos se sidotaan mustalla langalla. Jos samassa työssä on pari eriväristä, mutta langan väriin sopivaa nappia, saa työ eloa myös napeista.

Koska massojen värit eivät sulaudu toisiinsa nopeasti, voidaan värejä marmoroida ja täten tehdä mielenkiintoisia kirjavia pintoja.

Parhaan marmoroinnin saa, jos yksi väreistä on tumma. Tummaa väriä voisi olla noin neljännes - puolet muiden värien määrästä, tällöin sen vaikutus sekotuksessa on kirkastaa värejä. Otetaan kolmea väriä ja tehdään kaikista pitkä makkara. Kieritetään makkarat yhteen ja taitetaan keskeltä kahtia. Leivotaan
taas yhdeksi makkaraksi ja taitetaan. Jatketaan, kunnes massan pinta miellyttää. Leikataan pötköstä pala ja pyöritetään palloksi. Valitaan mieluinen pinta ja litistetään napiksi niin, että pinta jää päällimmäiseksi.

Joskus iso nelireikäinen nappi on parempi kuin kaksireikäinen. Langalle voi tehdä valmiiksi uran painamalla nappia sukkapuikolla. Jos haluaa kissansilmämäisemmän uran, nappiin kannattaa tehdä ura esim. kolikon reunalla.

Kukkaa varten massasta tehdään viisi samankokoista palloa jotka litistetään kukan terälehtien muotoon. Päälle toisesta väristä keskustaa varten pallo. Sitten nappiin reiät ja uuniin.

Myös tavallisia leimasimia voi käyttää askartelumassojen kanssa. Tässä tehtiin mustasta massasta noin 4 millin levy johon leimasin painettiin. Tämän jälkeen levystä otettiin pyörellä pienellä piparimuotilla samankokoisia nappeja. Leimasin napit voidaan tehdä myös litistämällä samankokoisia massapalloja leimasimella, mutta tällöin niiden muoto ei tule yhtä säännölliseksi.

Hieman edistyneempiä tekniikoita

Nappeja voidaan tehdä myös nk. millefioritekniikalla. Yksinkertaisin millefiorikuvio on spiraali. Kahdesta erivärisestä massasta tehdään levyt ja nämä laitetaan päällekäin ja kääritään rullalle kääretortun lailla. Rullaa tiivistetään hieman kierittämällä sitä kokoon. Kun rullasta leikataan paloja, niissä kaikissa on spiraalin kuva. Vastaavalla tavalla voidaan tehdä muitakin kuvia.

Koska massoja voi yhdistää muihin uuninkestäviin materiaaleihin kuten metalliin, luuhun, puuhun, keramiikkaan etc. on massan lisääminen/yhdistäminen valmiisiin nappeihin tai korunosiin mahdollista.

Massasta voi tehdä myös muotteja. Otetaan tuoretta hyvin notkeaa massaa (yleensä valkoiset massat sisältävät vähiten pigmenttiä ja ovat näin ollen erityisen hyviä muottimassoja). Painetaan muotinnettava esine massaan ja
otetaan pois.

Muista kuitenkin kopiosuoja: itse tekemäsi alkuperäistyöt sekä luonnonmateriaalit kuten simpukat ovat aina kopiovapaita! Muotti kovetetaan uunissa noin 40 minuutin ajan. Muottia voidaan käyttää tuoreen askartelumassan kanssa. On kuitenkin huomattava, ettei tuoretta massaa saa jättää kovin pitkiksi ajoiksi muottiin tai muotti menee pilalle. Mikäli massa tuntuu tarttuvan muottiin, voidaan perunajauhoa käyttää muotinirroitusaineena.

Kuvia joistain tekemistäni napeista löytyy mm. täältä
http://www.saunalahti.fi/theporro/fibutt.htm

Askartelumassoista löydät lisää tietoa kirjoittamastani perusohjeesta
http://porro.claymountain.com/massafaq.html

Tervetuloa jatkamaan keskustelua askartelumassoista suomenkieliselle askartelumassa-aiheiselle keskustelufoorumille osoitteeseen http://www.ihanitse.com/

 

Teksti ja kuvat: Pörrö Sahlberg

Lisää Pörröstä

-

Neuvot

Pörrö Sahlberg:
Nappeja - ihan itse

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.