« Hyvää alkanutta vuotta | Ullablog | Jäsenmaksut 2007 »

Ullaa englanniksi?

Mari tiedusteli kommenteissa: "Onko teillä periaatepäätös pitää Ulla suomenkielisenä vai onko kyse vain resurssipulasta?"

Kyse on oikeastaan molemmista. Kun ajatus Ullasta syntyi, muunkielisiä tasokkaita yksityisten neulontasivustoja ja nettilehtiä oli jo paljon, esim. Knitty ja MagKnits olivat jo vakiinnuttaneet paikkansa. Suomenkielisiä neulesivuja ja neule- ja tekniikkaohjeita ym. sen sijaan oli vähän, ja halusimme paikata tuota aukkoa perustamalla oman harrastajien harrastajille tekemän suomenkielisen nettineulelehden.

Suunnitteluvaiheessa sivusimme myös aineiston kääntämistä englanniksi kokonaan tai osittain, mutta totesimme, että resurssimme eivät riitä. Kyse ei ollut ainoastaan siitä, että halusimme tehdä lehteä nimenomaan suomenkielisiä neulojia varten, eikä se itsestäänselvä seikka, että hyvien käännösten tekemiseen tarvitaan aikaa ja ammattitaitoa. Totesimme, että englanninkielisen version myötä myös lukijoiden määrä kasvaisi huomattavasti ja samalla mitä todennäköisimmin ohjeita koskevien kysymysten määrä - eivätkä kaikki meille ohjeita lähettäneet varmastikaan kommunikoisi sujuvasti englanniksi neuvoa kaipaavien neulojien kanssa, joten jonkun olisi autettava siinä. Asian voisi ajatella myös toisinpäin: entäpä, jos meille tarjoaisi ohjetta suomen kieltä taitamaton henkilö?

Emme kuitenkaan jumiudu periaatteisiimme, sillä Ullan ohjeet ovat herättäneet mielenkiintoa ulkomailla. Yksittäisiä ohjeita onkin jo käännetty epävirallisesti eri kielille yhdessä ohjeiden kirjoittajien kanssa - englanti, eesti ja hollanti tulevat ainakin mieleen. Julkaisemme mielellämme käännöksiä Ullan sivuilla tai laitamme linkin niihin, kuten Linux-huivin sivulla olemme tehneet.

Ja kuten aina, kaikki aineisto on erittäin tervetullutta!

PS. Ullan ohjeiden tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla eli jos haluat julkaista käännöksen, pyydä lupa ohjeen kirjoittajalta, me emme sitä voi antaa.

Kommentit

Hi,, I only want to thank you for the pattern of the bag. Even if I do not understand finnish your beatiful pictures showed me how to do! I origin from ancient Finnish ancestors and when searching for the "käspaikka" I found your site. By the way I'm Swedish:) I wish you the best Anna

Takaisin Ullaan