Ulla

Päivyt-sormikkaat

 

Teksti ja kuvat:
Eeva ja Tommi Saviranta

Lisää Eevasta

-

Ohjeet

Eeva Saviranta:
Aino-sukat

Pia Tuononen:
Amor-huivi

Eeva Saviranta:
Bombadil-sukat

Tuulia Salmela:
Brego-sukat ja
-kämmekkäät

Satu Lehti:
Brie-pipo

Tuulia Salmela:
Daina-lapaset

Ilu:
En Pointe -tossut

Villilanka:
Freddie-bolero

Tuulia Salmela:
Ilmarinen-neuletakki

Laura Ahlstedt:
Iso tammi -kämmekkäät

Kristel Nyberg:
Joukahainen-neulepaita

Katja Kvintus:
Karelia-pipo

Altocumulus:
Karpalo-sukat

Meri Markus:
Kassialma-hattu ja
helppo kauluri

Tuulia Salmela:
Kide-huivi

Marja Venäläinen:
Kukkarannekkeet

Eeva Saviranta:
Lemminkäinen-liivi

Tuulia Salmela:
Louhi-neuletakki

Marja Venäläinen:
Lumottaret-sukat

Johanna Penttilä:
Menninkäinen-haalari

Päivi Eerola:
Natura-kauluri

Sanna Kovanen:
Nimikkosukat

Tuulia Salmela:
Pohjan neito -neuletakki

Maartsi:
Puolukkaposki-kämmekkäät

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Puppe-lapaset

AnneM:
Revontuli-huivi

Raija Käpylä:
Ruska-huivi

Tuulia Salmela:
Sampo-neulepaita

Adelheid:
Skepp-o-hoj-neulepaita

Sirkku Siiskonen:
Strawberry Field -sukat

Sanna Kovanen:
Sydänkävyn rannekkeet

Maartsi:
Syysaamu-huivi

Marja Venäläinen:
Säihky-kaulapanta

Kristel Nyberg:
Tuuletar-neuletakki

Eeva Saviranta:
Töölönlahti-sukat

Pörrö Sahlberg:
Unikko ja Esikko -kaulurit

Sirkku Siiskonen:
Vilsongit

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Väinö-säärystimet

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Päivyt-sormikkaita koristaa kukkakuvio kämmenselässä, syksyn viimeisiä kukkia. Sormikkaat on neulottu lämpöisestä alpakkalangasta ja ne sopivatkin syyssäille hyvin. Neulo sormikaspari mieluisen värisenä, perinteisemmin punakuvioisena harmaalla pohjalla tai vaikka modernisti yhdistäen violettia ja limeä. Ohjeen langan värikartta ei ainakaan estä valitsemasta mieluisiä värejä.

Lanka ja langan menekki

Garnstudio Drops Alpaca (100 % alpaca wool; 50 g = 180 m), luonnonvalkoinen (väri 0100), 100 g

Garnstudio Drops Alpaca, vihreä (väri 7238), 50 g

Jos olet pienikätinen etkä halua pitkiä resoreita, 50 g pääväriä riittää todennäköisesti. Pitkäsormisen tarvitsee neuloa toisesta kerästä muutaman sormen verran.

Neuletiheys 

36 s sileää kirjoneuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot 2 mm tai käsialan mukaan

Koko

Nainen, kämmenen ympärys noin 18 cm

 

Ohje

Ranne

Luo 64 s valkoisella ja jaa ne tasan neljälle sukkapuikolle. Neulo 2 o, 2 n -joustinneuletta noin 6 cm. Neulo 5 krs sileää valkoisella.

Kämmenosa ja peukalokiila

Lisää ensimmäisellä sileällä kerroksella yksi silmukka 2. puikon loppuun, nyt kämmenselän puolella on 33 s.

Aloita kirjoneule 4. puikon alussa. Neulo 1. puikon lopussa ja 4. puikon alussa yksi silmukka aina valkoisella. Neulo kämmenpuolen kirjoneuleena kaavion 1 mukaista kuviota.

Aloita samalla peukalokiila.

  • Aloita vasemman käden sormikkaan peukalokiila 1. puikon lopussa kaavion 2 mukaan, kun silmukoita on jäljellä 6. Älä lisää kiilan ensimmäistä kerrosta varten, mutta lisää aina myöhemmillä kerroksilla silmukka kiilan reunakohdissa, kun kaaviossa silmukat lisääntyvät.
  • Aloita oikean käden sormikkaan peukalokiila 4. puikon alussa 3 silmukan päässä reunasta.

Neulo kämmenselkä kirjoneuletta kaavion 3 mukaan. Kun peukalokiila on valmis, neulo peukalokiilan silmukat seuraavalla kerroksella valkoisella ja jätä silmukat odottamaan langalle. Luo tilalle vihreällä kolme uutta silmukkaa. Puikoilla on jälleen yhteensä 65 s.

Jatka neulomista kirjoneuleen loppuun. Neulo tarvittaessa valkoisella sileää, kunnes sormikas sovitettaessa ylettyy pikkusormen juureen.

Sormet

Jätä pikkusormen kohdalta silmukoita odottamaan langalle 12 s: 3. puikolta 6 s ja 4. puikolta 6 s. Luo jätettyjen silmukoiden tilalle 4 s; 3. ja 4. puikoille jää 12 s (10 s + 2 uutta luotua silmukkaa).

Jatka sileää valkoisella 5 kerrosta. Siirrä 2. puikon 7 viimeistä silmukkaa, 3. ja 4. puikkojen kaikki silmukat ja 1. puikon 6 ensimmäistä silmukkaa odottamaan langalle.

Aloita sormien neulominen etusormesta, niin säästyt yhdeltä langankatkaisulta. Jätä etusormea varten 1. puikon lopusta 10 s ja 2. puikon alusta 10 s, luo lisäksi 1. ja 2. puikon silmukoiden väliin 2 s lisää. Poimi nämä silmukat myöhemmin keskisormenkin silmukoiksi. Puikoilla on yhteensä 22 s. Jaa silmukat mahdollisimman tasan kolmelle puikolle. Neulo sormi sopivan mittaiseksi, ts. niin, että sormen kynsi peittyy melkein kokonaan. Kavenna jokaisen puikon alussa 2 s oikein yhteen, kunnes silmukoita on jäljellä 6. Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi.

Poimi seuraavaksi keskisormea varten langalta kämmenen puolelta 8 silmukkaa, etusormea varten luodut 2 silmukkaa, sen jälkeen kämmenselän puolelta 9 silmukkaa ja luo langalla olevien silmukoiden väliin 2 uutta silmukkaa. Neulo keskisormi samoin kuin etusormi.

Nimetöntä varten poimi keskisormea varten luodut 2 silmukkaa ja langalla olevat loput 20 silmukkaa, neulo nimetön samoin kuin keskisormi.

Neulo pikkusormi neulotaan aikaisemmin odottamaan jätetyillä 12 silmukalla sekä neljällä poimitulla silmukalla tilalle luotujen silmukoiden kohdalta.

Nosta puikolle odottamaan jätetyt peukalosilmukat ja poimi lisäksi luotujen silmukoiden kohdalta 5 silmukkaa. Neulo peukalo kuten muut sormet.

Neulo toinen sormikas peilikuvaksi.

Viimeistely

Jos kirjoneulejälki on epätasaista, pese sormikas hellästi vedellä ja laita se käteen märkänä varoen venyttämäistä. Anna sormikkaan kuivua tasaisella alustalla ja päättele langanpäät.

Kaaviot

Kaavio 1

Kaavio 2

Kaavio 3