ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Kangaskalvovärien käyttö neulepinnalla

 

Kangaskalvovärit ovat suhteellisen uusi tapa koristella vaatteita ja asusteita. Kuvio tehdään ensin kalvolle, ja kuivuttuaan siirretään vaatteeseen ja silitetään kiinni. Värit eivät kestä konepesua, mutta kuvan voi kiinnittää myös niin, että se lähtee höyryttämällä pois.

Kuvan teko ja kiinnitys

Kuvion tekeminen on helppoa, koska kalvo on läpinäkyvä. Kuvan voi piirtää ensin kynällä paperille, tai sen voi piirtää vapaalla kädellä. Väri on ohutkärkisessä putkilossa, jolla piirtäminen oli suhteellisen helppoa.

Toisin kuin tavallisissa kalvoväreissä, kangasväreissä kaikki värit sopivat myös rajausväriksi, eivätkä värit sekoitu niin helposti keskenään. Kalvo voi olla piirrä ja siirrä –kalvo, mutta myös muovitaskut käyvät.

Ensin piirretään kuvan ääriviivat halutulla värillä. Värin annetaan kuivua jonkin aikaa, sitten väritetään sisus. Kuvan annetaan kuivua seuraavaan päivään. Lopuksi kuva silitetään leivinpaperin läpi kiinni neuleeseen. Jos kuva halutaan myöhemmin irroittaa, silitetään vain hetken aikaa, jolloin kuvan voi halutessaan höyryttää irti. Tarkemmat tiedot silitysajoista ja lämpötiloista löytyvät kalvoväripakkauksesta tai askarteluliikkeestä.

Väriä ei kannata säästellä. Huomasin, että sellaiset kohdat missä väriä oli ohuemmin, lohkeilivat helposti lopullisessa työssä. Neulepinnalle tulevan kuvan kannattaa olla mahdollisimman yhdenmukainen, pienet sakarat ja muut ohuet kohdat eivät tartu kunnolla (esimerkiksi Kalahatun meritähti).

Mielestäni kuvan kiinnittyminen neulepinnalle vaati hieman pidempää silitysaikaa kuin tavalliselle kankaalle. Aina oikein –pinnalle kiinnittäessä piti kuvaa painaa kunnolla, että se tarttui joka kohdasta.

Kuvan kestävyys käytössä

Kalahattu on ollut pikkumiehen päässä harva se päivä parin kuukauden ajan. Kuvat ovat pysyneet todella hyvin. Joistain kohdista, jossa ohut kalvopinta osuu neulepinnan kolon kohdalle, on pinta lohjennut, eli kannattaa tehdä kuvat huolellisesti. Epätasainen neulepinta tulee hieman kuvan läpi, niin että pinta ei pysy tasaisena, mutta se ei välttämättä ole huono asia. Ainakin nämä kalat näyttävät vain eläväisemmiltä.

Käytössä lanka nuhjaantui nopeammin kuin kalvokuvat

Lopuksi

Mielestäni kalvovärit ovat mukava keksintö. Niillä on helppoa ja hauskaa koristella vaatteita. Värit toimivat yllättävän hyvin neulepinnalla. Koska neuleet muutenkin usein ovat usein käsinpestäviä, ei ole iso miinus, että kalvokuvaa ei voi laittaa pesukoneeseen.

Olen hieman skeptinen kuvan irtihöyryttämisen suhteen. Neulepintaan kuvaa piti silittää kiinni sen verran kauan, että en usko, että sen saisi kunnolla kiinni niin, että se silti lähtisi siististi pois. Parhaimmillaan kalvokuvat varmasti ovat sellaisessa työssä, joka ei joudu kovaan kulutukseen, näin kuva pysyy siistinä kauan.

Kangaskalvovärejä ja kalvoja myyvät hyvin varustetut askartelukaupat.

Teksti ja kuvat: Susanna

Lisää Susannasta

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.