ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Neuleen italialainen aloitus

 

Oletko katsellut kateellisena ostoneuleiden resoreita ja miettinyt, miten ihmeessä ne näyttävät niin siisteiltä? Nyt on sinullakin mahdollisuus tehdä huolitellun näköiset resorit, kun seuraat näitä ohjeita.

Tässä ohjeessa opastetaan, miten tehdään italialainen aloitus. Koska rakkaalla lapsella on monta nimeä, tunnetaan tämä aloitustapa ainakin nimellä kaksinkertainen aloitus (englanniksi tubular cast-on).

Tämä aloitustapa sopii parhaiten 1o, 1n-joustinneuleeseen ja ohuehkoihin lankoihin. Paksulla langalla reunasta saattaa tulla kapea. Aloitustapa vie myös hieman enemmän aikaa, mutta lopputuloksena on joustava ja siistinnäköinen reuna.

Varsinaisen neulelangan lisäksi tarvitaan jotain toista lankaa, paksuudeltaan suunnilleen samanlaista kuin neulelanka, mutta selvästi eri väristä. Lankaa ei tarvita paljon, ja se on tarkoitus purkaa pois, joten koostumuksella ei sinänsä ole väliä, mutta olisi hyvä, että lanka ei nukkaa ja että se on sileää. Lisäksi tarvitaan neulepuikot (ohjeessa ilmoitettu joustinneuleen puikkokoko) ja virkkuukoukku.

Huom! Lopputuloksena on aina pariton määrä silmukoita. Jos tarvitset 40 silmukkaa, luo 20 ja lopputuloksena on 39 silmukkaa, joten sinun tarvitsee lisätä yksi silmukka sopivassa kohdassa - tai jos mieluummin kavennat, luo 21 silmukkaa ja päädyt 41 silmukkaan.

Tee näin

Luo virkkuukoukun avulla puikolle puolet tarvittavasta silmukkamäärästä erivärisellä langalla (ei siis varsinaisella neulelangalla). Luominen tapahtuu siten, että virkkaat silmukat puikolle niin, että lanka menee puikon alta ja koukkaat sen koukulla puikon yli. Jokaisen silmukan jälkeen lanka pitää kiertää takaisin puikon alta.

Kun olet luonut tarvittavan määrän silmukoita, katkaise lanka ja vedä se silmukaksi virkkauslenkin läpi. Vaihtoehtoisesti voit vetää langan kokonaan silmukan läpi. Kuitenkin sinun pitää olla selvillä siitä, kumpaan päähän lopetit virkkaamisen, joten merkitse langanpätkä vaikka solmulla.

Ota varsinainen neulelanka ja neulo kolme kerrosta seuraavasti: 1. kerros oikein, 2. kerros nurin, 3. kerros oikein. Tämän jälkeen tilanne näyttää seuraavalta:

Kiinnitä huomio vihreällä ympyrällä merkittyyn kohtaan. Aloituslangan seasta näyttää pilkistävän pieniä lenkkejä. Seuraavaksi poimitaan näitä lenkkejä puikolle jo olevien silmukoiden seuraksi.

Tee näin: neulo ensimmäinen silmukka nurin, seuraavaksi pujota puikon kärki yläkautta lenkin alle ja poimi se vasemmalle puikolle ja neulo se oikein. Neulo seuraava silmukka puikolta nurin, poimi sitten taas lenkki puikolle ja neulo se oikein. Jatka, kunnes olet päässyt kerroksen loppuun.

Ensimmäisen kerroksen jälkeen voi jo poistaa aloituslangan, mutta se on ehkä mukavampi poistaa vasta, kun olet neulonut muutaman kerroksen. Lanka poistetaan avaamalla ketjusilmukkarivi lopetuspäästä. Vedä nyt lankaa, näyttää siltä kuin se olisi neuleen sisällä.

Langan pitäisi tulla pois ehjänä kokonaan. Jos silmukoita on paljon, voi olla mukavampi pätkiä lankaa hieman ja vetää se osissa pois.

Ja kas, nyt sinulla on siistinnäköinen ja joustava aloitusreuna.Kuvat ja teksti: Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.