2.12.2007: Ensilumi kuusimetsässä -lapaset

« Takaisin joulukalenteriin

Teksti ja kuvat: Tuulia Salmela (blogi »)

Lapasissa on helppo kirjoneulekuvio, joka sopii sekä miesten että naisten lapasiin. Paksusta langasta lapaset syntyvät nopeasti. Lapaset saivat nimensä väreistä, joista tuli mieleen ensilumi ja kuusimetsä.

Mallineule on jaollinen 12:lla, joten jos vaihdat lankaa tai puikkokokoa, ota se huomioon. Esimerkiksi 60 s:lla saat lämpimät aikuisten lapaset Nallesta (käytä 2,5 - 3 mm puikkoja). Nallesta saat alkuperäisellä silmukkamäärällä lasten käteen sopivat lapaset. Lapasissa on verraten tylppä kärki, mutta voit hyvin vaihtaa sen tavalliseen nauhakavennuskärkeen.

Lanka ja langan menekki

Lion Brand Wool-Ease (100 g = n. 211 m), vihreä ja Novita 7 Veljestä, (150 g = n. 300 m) valkoinen, noin 45 g molempia.
Voit käyttää 7 veljestä -lankaa Wool-Easen tilalla.

Neuletiheys

24 s = 10 cm kirjoneuletta

Puikot

3,5-4 mm sukkapuikot tai käsialan mukaan

Koko

Naisen

Lyhenteet

SSK = slip, slip, knit: nosta 1 s neulomatta, nosta seuraava s neulomatta, neulo s:t yhteen

Ohje

Vasen lapanen

Luo 48 s (12 s/puikko) vihreällä ja neulo 4 krs aina oikein (1. krs oikein, 2. krs nurin, 3. krs oikein ja 4. krs nurin). Neulo 2 krs oikein vihreällä.

Aloita kirjoneule, neulo kaavion 1-12. krs:ia. Toista kaavio 3 kertaa ennen peukaloa, neulo viimeiseksi kaavion 11. krs.

Neulo seuraavalla krs:lla (kaikki pohjavärillä) 2. puikon lopusta 7 s apulangalla peukaloa varten, siirrä silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne pohjavärillä uudelleen. Jatka mallineuletta, kunnes lapanen peittää pikkurillin reilusti. Neulo viimeiseksi kaavion 12. krs. Katkaise valkoinen lanka.

Neulo 1 krs vihreällä ja aloita sitten kärkikavennukset. Kavenna 1. krs:lla 1. ja 3. puikon alussa neulomalla SSK-kavennus, ja 2. ja 4. puikon lopussa neulomalla 2 oikein yhteen. Neulo 2. krs ja kaikki seuraavat krs:t kaventamalla 2 s/puikko (neulomalla 1. ja 3. puikon alussa SSK-kavennus 3 silmukalla ja 2. ja 4. puikon lopussa neulomalla 3 oikein yhteen), kunnes puikolla on jäljellä 3 silmukkaa. Silmukoi kärki kiinni.

Neulo oikea lapanen vasemman peilikuvaksi.

Peukalot

Pura apulanka ja poimi samalla silmukat peukaloa varten. Poimi 2 x 7 s apulangalta ja 1 s peukalon juuresta = 15 s. Neulo vihreällä oikeaa, kunnes peukalon kärki peittyy. Aloita sitten kavennukset:

1. krs: *2 oikein yhteen, 1 oikein, 2 oikein yhteen*, toista *-*. (9 s jäljellä)
2. krs: oikein.
3. krs: *nosta 1 silmukka neulomatta, neulo seuraavat 2 silmukkaa oikein yhteen, vie nostettu silmukka neulottujen yli*, toista *-*.

Katkaise lanka ja vie se kolmen jäljelle jääneen s:n läpi.

Päättele langat ja höyrytä kevyesti.

Kaavio

« Takaisin joulukalenteriin